Piškotový korpus na dort neboli „vaťák“ - postup přípravy
Upéct doma krásný a lahodný dort je snazší, než se může zdát. Vyzkoušejte ho s klasickým piškotovým korpusem přezdívaným „vaťák“, třeba ve formě srdíčkového dortu s ořechy, o recept na nějž se s námi podělila paní Jaroslava Slavíková.
Ingredience
Vyklepněte čtyři vajíčka a oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte do pevné pěny. Žloutky vyšlehejte s cukrem do našlehané bělavé pěny. Měly by několikrát zvětšit svůj objem.
Do žloutkové pěny vmíchejte bílkový sníh jemnými krouživými pohyby stěrkou směrem odspodu nahoru a postupně přisypávejte mouku. Nakonec rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě máslo, které nechte zchladnout a vlažné ho jemně vmíchejte do směsi.
Hotové těsto vlijte do tukem vymazané a moukou, strouhankou či kokosem vysypané formy a vložte jej do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct po dobu kolem 45 minut. Přesnou dobu pečení ale přizpůsobte vlastnostem vaší trouby.
Hotový piškot nechte zcela vychladnout a opatrně jej vyjměte z formy. Poté ho můžete přizdobit podle svých chutí a představ, třeba pudinkovým krémem se zašlehaným máslem a rozpuštěnou čokoládou a polovinami vlašských ořechů.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.