Piškotový řez s vanilkovým krémem - postup přípravy
Piškotový řez s vanilkovým krémem je skvělý díky lehkosti a bohaté vanilkové chuti. Dezert se hodí nejen k odpolední kávě, ale také ke snídani. Milují ho dospělí i děti.
Korpus
Krém
Na navlhčení
Vaječné žloutky vyšlehejte se 60 g cukru – potrvá to přibližně 5–6 minut. V jiné míse vyšlehejte vaječné bílky s citronovou šťávou a 120 g cukru. Šlehejte 7–8 minut, dokud nevznikne sníh, do kterého vmíchejte směs z vaječných žloutků.
Do směsi vmíchejte mouku s kukuřičným škrobem a nakonec přidejte kypřicí prášek do pečiva.
Poznámka: Suché ingredience předem prosejte, aby v těstu nevznikly hrudky.
Těsto vylijte do dortového ráfku vyloženého pečicím papírem a pečte ho v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30 minut.
Poznámka: Pro tento recept byl použitý ráfek o rozměrech 27×18 cm.
Během pečení připravte krém. V hrnci vyšlehejte vejce s 90 g cukru a poté přidejte kukuřičný škrob. Do směsi vmíchejte také vanilkovou esenci a mléko. Směs zahřívejte na středním ohni, dokud se nezačne vařit a pak ji odstavte z tepla – potrvá to 3–4 minuty.
Krém přikryjte potravinovou folií a nechte ho volně vychladnout.
Tip: Aby na krému nevznikl škraloup, položte na něj fólii tak, aby se ho přímo dotýkala.
Upečený korpus vyjměte z dortového ráfku a horizontálně ho rozřízněte na dvě části.
Poznámka: Zda je těsto upečené, poznáte tak, že do něj píchnete špejlí. Pokud ji vytáhnete čistou, máte upečeno. Pokud se na špejli těsto uchytí, ještě chvíli pečte.
První část korpusu vraťte do dortového ráfku vyloženého cukrářskou fólií a navlhčete celý jeho povrch mlékem. Korpus potřete krémem a přikryjte ho druhou částí korpusu.
Dezert vložte na 1 hodinu do lednice a poté ho vyndejte z dortového ráfku a servírujte nakrájený na kousky.
Tip: Piškotový řez s vanilkovým krémem můžete podávat s trochou šlehačky.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Immer Appetitlich