Zelí plněné mletým masem a sýrem - postup přípravy
Pokud vám došla inspirace k tomu, co připravit k obědu, vyzkoušejte zelí plněné mletým masem. Pokrm je šťavnatý, výživný, plný bohatých chutí a dokonale vás zasytí.
Základ
Marináda
Omáčka
Odřízněte vršek zelí, zeleninu obraťte a zbavte ji košťálu. Zelí vydlabejte tak, aby jeho stěny měly 2–2,5 cm.
Poznámka: Důležité je, aby zelí zůstalo v celku. Nekrájejte ho.
Mleté maso smíchejte s rozmixovanou cibulí, solí, pepřem a vejci. Ingredience míchejte 5 minut, abyste si byli jistí, že se suroviny důkladně propojily.
Částí směsi z mletého masa naplňte vydlabané zelí. Na povrchu náplně vytvořte důlek, do kterého vmáčkněte tvrdý sýr a celé zelí pokryjte zbytkem náplně.
Poznámka: Aby měl pokrm rovnoměrný tvar, maso uhlaďte mokrýma rukama.
Zelí vložte do zapékací mísy a pokryjte ho plátky slaniny po celém povrchu. Pokrm následně pečte v předehřáté troubě na 160 °C po dobu 120 minut.
Mezitím připravte marinádu. V misce smíchejte sůl, pepř, mletou uzenou papriku, sójovou omáčku, francouzskou hořčici a med. Po dvou hodinách maso vyndejte z trouby a marinádou ho potřete.
Zelí vraťte zpět do trouby, jejíž teplotu zvedněte na 240 °C a pokračujte v pečení 5–10 minut, dokud pokrm nezačne zlátnout. Zatím vytvořte omáčku.
Nakládané okurky rozmixujte s čerstvým sýrem, hořčicí, majonézou a smetanou. Do vzniklé směsi vmíchejte nasekaný kopr a omáčkou polijte upečené zelí plněné mletým masem.
Poznámka: Pokrm servírujte nakrájený na kousky.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Oblíbené recepty