Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Poctivá čočková polévka

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Poctivá čočková polévka - postup přípravy

Poctivá čočková polévka má několik výhod. Dokáže zasytit, dokáže zahřát a také skvěle chutná. Jak by měla vypadat a podle čeho si ji připravit? Náš recept pomůže každému, kdo si není přesně jistý, jak by tato u nás populární verze polévky měla vypadat.

Ingredience pro:
4 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si čočku

Pamatujte na to, že poctivá čočková polévka vyžaduje vždy určitý druh přípravy. Ten je v tuto chvíli spojný s nutností namočit čočku ve vodě, a to proto, aby lehce nabobtnala a lehce změkla. Doba se odvíjí podle toho, jakou čočku použijete. Mělo by to být vždy uvedeno na samotném balení. Pokud chcete už na začátku zlepšit chuť vaší polévky, nenamáčejte čočku do vody, ale namočte ji do vývaru.




Připravte základ pro polévku

Když je čočka namočena na požadovanou dobu, můžete se pustit do přípravy základu. Poctivá čočková polévka vznikne tak, že vezmete máslo, které rozehřejte v hrnci. Přidáte k němu najemno nakrájenou cibuli, kterou restujete, dokud nezačne lehce hnědnout. Potom přidáte mouku a tu krátce orestujete, aby vám v hrnci vznikla jíška.

Přidejte ostatní suroviny

Následně obsah hrnce zalijte trochou horkého vývaru, rozmíchejte v něm vzniklou jíšku a potom dolijte zbytek. Dále už můžete přidávat ostatní suroviny, jako je čočka, jako je nakrájená mrkev, nebo jako jsou nakrájené brambory. Zapomenout nesmíte ani na veškeré koření, které musí být součástí vaší polévky.

Uvařte a máte hotovo

Když polévku přivedete k varu, tak hrnce přiklopte, snižte teplotu a pozvolna ji vařte, dokud čočka nezměkne. Mělo by to být asi 30 minut. Během této doby změknou i ostatní ingredience, jíška se dobře provaří a vy jste tak připraveni k tomu, aby byla tato poctivá čočková polévka naservírována.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů