Poctivá domácí majonéza do bramborového salátu - postup přípravy
Pokud byste rádi měli bramborový salát na Vánoce co nejchutnější a zároveň nejzdravější, vyměňte drahou kupovanou majonézu napěchovanou chemickými konzervanty a dochucovadly za poctivou domácí, kterou si v mžiku vyrobíte sami doma.
Ingredience
Dříve, než začnete s přípravou domácí majonézy, nechte všechny použité ingredience alespoň půl hodiny předem odstát při pokojové teplotě. Jen tak se navzájem dokonale spojí. Poté si připravte vysokou a úzkou nádobu, která se obvykle dodává spolu s tyčovým mixérem, nalijte do ní rostlinný olej (pečlivě vybírejte takový, který je bez jakéhokoliv zápachu), přidejte lžičku hořčice, zarovnanou lžičku soli a stejné množství cukru. Dále do směsi vymačkejte šťávu z poloviny citrónu a vyklepněte jedno vajíčko.
A nyní se začnou dít kouzla. Vezměte tyčový mixér, ponořte jej do směsi a přitiskněte mixovací hlavici ke dnu. Začněte šlehat nejprve na nejvyšší otáčky, aniž byste mixér zvedali ode dna. Jakmile směs začne měnit konzistenci na hustou a bělavou hmotu, oddalte hlavici ode dna a promixujte celý zbytek směsi.
Pokud by byla majonéza příliš hustá, přidejte dvě lžíce teplé vody. Jestliže by byla moc řídká, přikápněte kapku oleje a znovu vše promixujte. Hotovou majonézu dejte vychladit do lednice a co nejdříve ji spotřebujte.