Poctivý segedín s domácím houskovým knedlíkem - postup přípravy
Ačkoliv nikdo vlastně neví, kdy a kde se zrodilo toto jídlo, segedínský guláš se zabydlel v mnoha národních kuchyních. Pokud na něj také máte chuť, připravte si ho třeba podle osvědčeného a snadného receptu od paní Jaroslavy Slavíkové.
Na segedínský guláš
Na houskový knedlík
Vepřovou krkovičku očistěte a nakrájejte ji na kostky. Oloupejte cibuli a na troše sádla nebo rostlinného oleje ji nechte osmahnout dozlatova. Přidejte krkovičku, osolte ji, přidejte také trochu kmínu a nechte ji zprudka ze všech stran zatáhnout. Zmírněte žár, přiklopte maso pokličkou a nechte ho dusit do poloměkka.
Kysané zelí slijte z nálevu, vymačkejte ho (ale neproplachujte!) a překrájejte na kratší vlákna. Maso v hrnci zaprašte sladkou paprikou a za stálého míchání ji nechte krátce zarestovat. Přihoďte k němu připravené zelí, podlijte ho trochou vody a pokračujte v dušení.
Plnotučnou smetanu smíchejte se dvěma lžícemi polohrubé mouky. Když je maso v hrnci téměř hotové, přilijte tuto smetanovou záklechtku do hrnce a dobře promíchejte. Omáčku nechte 20 minut provařit, případně ji ještě dochuťte podle svého vkusu a odstavte ze sporáku.
Hrubou mouku smíchejte se solí a přidejte rozdrobené droždí. Zalijte jej teplým mlékem, přidejte vejce a vytvořte polotuhé těsto. Housky nakrájejte na malé kostky, zapracujte je do připraveného těsta a nechte ho asi 1 hodinu kynout. Po vykynutí z těsta zformujte šišky a vložte je do hrnce s osolenou vodou nebo do pařáku s pečicím papírem na asi 20 minut vařit. Po dovaření je propíchejte a potřete je kouskem másla.
Knedlík nakrájejte na plátky, rozdělte ho na talíř, doplňte segedínským gulášem a podávejte.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.