Polské pirohy s kuřecím masem - postup přípravy
Pirohy jsou u nás po sametové revoluci téměř na vymření a jen málokdo už ví, jak se připravují. Paní Dana L. se s námi podělila o svůj recept, který získala od přítele z Polska, kde mají pirohy nevykořenitelnou tradici.
Na těsto
Na náplň
Brambory i kuřecí maso uvařte doměkka. Brambory oloupejte a kuře případně oberte od kostí. Poté maso i zeleninu semelte v mlýnku s jemným nástavcem. Směs následně podle chuti osolte a opepřete, přidejte dozlatova osmaženou cibulku a důkladně promíchejte.
Hladkou mouku prosejte do mísy, přidejte k ní vejce, sůl, olej a podle potřeby trochu vody, kterou před přidáním do těsta převařte a nechte zchladnout tak, aby nebyla horká, ale byla stále teplá. Z ingrediencí vypracujte táhlé, ale tužší a hladké těsto, které připomíná těsto na nudle.
Z těsta vyválejte tenkou placku, z níž vykrájejte kolečka. Doprostřed každého z nich položte trochu bramborové náplně, kolečko přehněte napůl a s pomocí hrotů vidličky na koncích zamačkejte spoj, čímž vytvoříte charakteristické vroubkování. Použít můžete i speciální plastové tvořítko na pirohy.
V hrnci přiveďte k varu vodu, kterou více osolte, a vložte do ní připravené pirohy. Vařte je tak dlouho, dokud samy nevyplavou na hladinu. Poté je vyjměte děrovanou lžící, nechte okapat a podávejte spolu se zelím, špenátem, anebo jen s restovanou cibulkou.