Šťavnaté bratislavské plecko s knedlíkem - postup přípravy
Pochutnejte si na vydatném pokrmu, plném tradičních chutí, který zahřeje a zasytí. Šťavnaté bratislavské plecko s domácím knedlíkem chutná jako od babičky.
Zákad
Příloha
Nadrobno nakrájenou cibuli smažte v hrnci s rozpuštěným sádlem 2–3 minuty. Přidejte prolisovaný česnek a maso, které osolte a opepřete.
Tip: Aby maso drželo tvar, zafixujte ho provázkem.
Maso smažte 5 minut ze všech stran, přidejte protlak a po minutě vodu. Hrnec zakryjte pokličkou a pokrm vařte 120 minut, od bodu varu. Mezitím připravte knedlík.
Poznámka: Maso po hodině obraťte, aby se uvařilo rovnoměrně.
Vodu smíchejte s mlékem, droždím a cukrem. Zatímco kvásek reaguje, v samostatné míse smíchejte mouku se solí a olejem. Přidejte kvásek a nechte vypracovat těsto, které zakryjte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě.
Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, z kterých vytvarujte podlouhlé knedlíky. Ty zakryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte je kynout 10–20 minut.
Každý knedlík položte do hrnce s napařovacím vějířem a napařujte ho 15 minut, pod pokličkou.
Tip: Aby se knedlík k napařovacímu vějíři nepřilepil, pokryjte ho předem pečicím papírem.
Maso po dvou hodinách vyjměte a výpek redukujte asi 10–15 minut. Omáčku zahustěte hladkou moukou a vmíchejte do ní plnotučné mléko, nadvakrát.
Po 5–10 minutách do omáčky přidejte na kostičky nakrájený celer s mrkví, nakládanými okurkami a mraženým hráškem. Nakonec do omáčky vmíchejte šlehačku.
Omáčku dochuťte citronovou šťávou a šťavnaté bratislavské plecko podávejte s plátky masa a knedlíkem.
Tip: Chcete-li vytvořit pikantnější omáčku, přidejte více pepře.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Viktor Nagy