Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šťavnaté bratislavské plecko s knedlíkem

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 154 minut

Šťavnaté bratislavské plecko s knedlíkem - postup přípravy

Pochutnejte si na vydatném pokrmu, plném tradičních chutí, který zahřeje a zasytí. Šťavnaté bratislavské plecko s domácím knedlíkem chutná jako od babičky.

Ingredience pro:
5 porcí
+ -

Zákad

Příloha

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Nadrobno nakrájenou cibuli smažte v hrnci s rozpuštěným sádlem 2–3 minuty. Přidejte prolisovaný česnek a maso, které osolte a opepřete.

Tip: Aby maso drželo tvar, zafixujte ho provázkem.

2. KROK

Maso smažte 5 minut ze všech stran, přidejte protlak a po minutě vodu. Hrnec zakryjte pokličkou a pokrm vařte 120 minut, od bodu varu. Mezitím připravte knedlík. 

Poznámka: Maso po hodině obraťte, aby se uvařilo rovnoměrně.

3. KROK

Vodu smíchejte s mlékem, droždím a cukrem. Zatímco kvásek reaguje, v samostatné míse smíchejte mouku se solí a olejem. Přidejte kvásek a nechte vypracovat těsto, které zakryjte a nechte kynout 1 hodinu na teplém místě. 

4. KROK

Vykynuté těsto rozdělte na dvě části, z kterých vytvarujte podlouhlé knedlíky. Ty zakryjte potravinovou fólií nebo utěrkou a nechte je kynout 10–20 minut. 

5. KROK

Každý knedlík položte do hrnce s napařovacím vějířem a napařujte ho 15 minut, pod pokličkou. 

Tip: Aby se knedlík k napařovacímu vějíři nepřilepil, pokryjte ho předem pečicím papírem.

6. KROK

Maso po dvou hodinách vyjměte a výpek redukujte asi 10–15 minut. Omáčku zahustěte hladkou moukou a vmíchejte do ní plnotučné mléko, nadvakrát. 

7. KROK

Po 5–10 minutách do omáčky přidejte na kostičky nakrájený celer s mrkví, nakládanými okurkami a mraženým hráškem. Nakonec do omáčky vmíchejte šlehačku. 

8. KROK

Omáčku dochuťte citronovou šťávou a šťavnaté bratislavské plecko podávejte s plátky masa a knedlíkem. 

Tip: Chcete-li vytvořit pikantnější omáčku, přidejte více pepře.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

10. KROK

Videopostup krok za krokem

11. KROK

Zdroj receptu: Viktor Nagy

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů