Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vepřové na smetaně s houbami a hrnkovým knedlíkem

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut
čas vaření Vaření: 120 minut

Vepřové na smetaně s houbami a hrnkovým knedlíkem - postup přípravy

Vepřové maso na smetaně s houbami je docela jednoduché jídlo, které je ale velmi chutné a bude chutnat všem gurmánům bez rozdílu. Recept na něj a také na perfektní hrnkové knedlíky s námi sdílela paní Vladimíra Bosáková.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Na hrnkové knedlíky

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Vepřové maso v celku osolte a opepřete a koření dobře vmasírujte do jeho povrchu. V hrnci rozehřejte trochu sádla, osmahněte na něm nadrobno nasekanou cibuli dorůžova a přidejte okořeněné maso.

2. KROK

Nechte maso ze všech stran zatáhnout a mírně zezlátnout. Poté jej zasypejte sušenými hříbky, podlijte trochou vody a pod pokličkou nechte dusit doměkka. Pokud máte tlakový hrnec, neváhejte ho použít, vaření bude rychlejší a efektivnější.

3. KROK

Když je maso měkké, vyjměte ho z hrnce. Šťávu, která po něm zbyla, zalijte zakysanou smetanou. Ve sladké smetaně rozmíchejte trochu polohrubé mouky a tuto směs nalijte do hrnce s omáčkou. Míchejte tak dlouho, dokud se mouka s omáčkou nespojí. Omáčku nechte chvilku provařit, dochuťte ji solí a pepřem a odstavte ji ze sporáku.

4. KROK

Pro přípravu hrnkových knedlíků nakrájejte dva rohlíky na malé kostičky, které vložte do misky, přidejte k nim hrnek hrubé mouky, špetku soli a prášek do pečiva. Vyklepněte vajíčko a oddělte bílek od žloutku. Žloutek přidejte do misky k ostatním ingrediencím a z bílku vyšlehejte pevný sníh.

5. KROK

Do směsi s rohlíky přilijte hrnek mléka a vše promíchejte do homogenní hmoty. Do ní vmíchejte vyšlehaný bílkový sníh a výsledné těsto rozdělte do čtyř klasických čajových hrnků, které jste předem vymazali tukem a vysypali moukou. Hrnky vložte do hrnce s vodou tak, aby byly asi do poloviny ponořené, a nechte je vařit asi 20 minut.

6. KROK

Knedlíky vyklopte z hrnků, nakrájejte je na plátky a podávejte spolu s několika plátky masa a přelité smetanovou omáčkou.

7. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů