Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Švestkový kompot bez konzervantů

3,5
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 40 minut

Švestkový kompot bez konzervantů - postup přípravy

Zavařit si na zimu úrodu švestek je velmi jednoduché, přidává se nim jen malé množství cukru a voda. Trik spočívá v tom propíchat švestky jehlou, aby k nim nálev dobře pronikl.

Ingredience pro:
4 sklenice
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Množství ingrediencí je na 4 sklenice o objemu 750 ml.

Švestky omyjte, zbavte stopek a zkontrolujte. Zavařovat se mají jen opravdu zdravé plody. Každou švestku vezměte a píchněte do ní několikrát na různých místech jehlou.

2. KROK

Ovoce pak naskládejte do sklenic, do každé sklenice dejte lžíci cukru a zalijte ji až téměř nahoru vodou, tj. asi 2 až 3 milimetry pod okraj. Sklenice zavíčkujte a dejte do velkého hrnce vyloženého plátnem.

3. KROK

Nalijte do hrnce vodu a přiveďte ji k varu. Poté ztlumte plamen na minimum a takto zavařujte kompot 40 minut. Po vychladnutí zkontrolujte víčka a kompot skladujte na chladnějším temném místě.

4. KROK

Pokud hledáte inspiraci na zavařování, přidejte se do naší FB skupiny Sezónní recepty, zavařování.

5. KROK

Videopostup krok za krokem

6. KROK

Zdroj receptu: Moje kuchyně Tanja

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů