Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pomerančové sušenky s domácí marmeládou

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 45 minut
čas vaření Vaření: 20 minut

Pomerančové sušenky s domácí marmeládou - postup přípravy

Provoňte o Vánocích svůj domov chutnými pomerančovými sušenkami podle paní Romany Važanské. Sušenky jsou plněné domácí marmeládou, díky které získávají na originalitě.

Ingredience pro:
1 plech
+ -

Těsto

Náplň – pomerančová marmeláda

Kuchařka
Kuchařka: Markéta Bieleszová
1. KROK

Před pečením cukroví vyrobte domácí marmeládu, kterou budete později potřebovat. 

Dva pomeranče dobře omyjte a oškrábejte z nich kůru v podobě tenkých nudliček. Ze všech grepů, pomerančů a citronu následně vymačkejte šťávu a nudličky do ní přidejte. 

2. KROK

Šťávu smíchejte s želírovacím cukrem a přiveďte ji k varu. Jakmile se začne šťáva vařit, vařte ji po dobu 5 minut. 

Poznámka: Během vaření se vám začne na povrchu tvořit pěna. Tu je nutné posbírat.

3. KROK

Po pěti minutách kápněte trochu uvařené šťávy na talířek a zkuste, jak želíruje. Pokud je šťáva tak akorát hustá, přidejte do ní rum. 

Poznámka: Pokud je marmeláda stále řídká, přidejte do ní lžičku kyseliny citronové. 

4. KROK

Takto připravenou marmeládou naplňte sterilizované skleničky, které hned uzavřete a otočte dnem vzhůru. Po pěti minutách je obraťte zpět. Jakmile marmeláda vychladne, můžete ji použít.

5. KROK

Zatímco marmeláda chladne, do mísy prosejte mouku a přidejte do ní všechny ingredience potřebné na těsto, včetně změklého másla. Vypracujte těsto a nechte jej v lednici odpočívat 1 hodinu. 

6. KROK

Z těsta následně vyválejte plát o výšce přibližně 5 mm a vykrojte z něj větší kolečka, vždy jedno s otvorem a jedno bez otvoru. Kolečka položte na plech vyložený pečicím papírem a pečte je na 170 °C po dobu 10–15 minut, dozlatova.

7. KROK

Jakmile je cukroví upečené, nechte jej vychladnout a nakonec k sobě slepte pomocí marmelády vždy jedno kolečko s otvorem a jedno bez otvoru. 

Tip: Hotové cukroví podávejte posypané moučkovým cukrem.

8. KROK

Více autorčiných receptů najdete na jejích FB stránkách Vaříme a pečeme s Romanou.

9. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů