Pravý turecký chléb pita - postup přípravy
Pokud už jste někdy měli turecký kebab, který se prodává ve stáncích snad v každém městě, určitě vám neunikl skvělý turecký chléb pita, do něhož se kebab plní. Jeho povrch je křupavý, zatímco uvnitř je báječně nadýchaný a měkký. Určitě už jste někdy zauvažovali, jak moc obtížná by mohla jeho příprava být a jestli by opravdu bylo tak těžké si ho doma upéct sami. Odpověď na tuto otázku vám právě teď přinášíme: Ne, není to obtížné, a ano, zvládnete to doma. Kromě toho, že je skvělý s kebabem, chutná báječně také se sýrem a čerstvými rajčaty nebo s jakoukoliv jinou pomazánkou, případně jako skvělá příloha k masu.
Ingredience
Do misky si rozdrobte čerstvé droždí, přidejte k němu jednu čajovou lžičku cukru, 2 až 3 polévkové lžíce mouky a vše zalijte sklenicí vlažné až lehce teplé vody. Směs dobře promíchejte a nechejte kvásek stát na teplém místě 10 až 20 minut, až se na jeho povrchu začnou vytvářet bublinky.
Poté přidejte do kvásku ještě 1 čajovou lžičku soli a přilijte jednu sklenici teplé vody a také 400 mililitrů kefíru pokojové teploty. Řádně promíchejte, abyste získali jednolitou hmotu bez hrudek. Za stálého míchání k ní pak postupně přidávejte také hladkou mouku a zadělejte ze směsi těsto. Nejlépe vám to nejspíš půjde s elektrickým hnětačem či kuchyňským robotem. Výsledkem by mělo být hladké, lepkavé těsto.
Těsto v míse naolejovanýma rukama ještě trochu propracujte, jeho povrch pomažte olejem, stejně jako stěny mísy, a zakryjte přilnavou fólií. Nechte asi 40 minut až hodinu stát na teplém místě, aby těsto vykynulo.
Připravte si čistou misku, kterou vymažte olejem. Namažte jím také svoje ruce a povrch těsta. Na stůl si připravte nejlépe silikonovou podložku, rovněž namazanou olejem. Těsto je totiž velice lepivé a z dřevěného válu, stejně jako z vaší kuchyňské linky byste ho velmi špatně dostávali. Pokud nemáte silikonovou podložku, zkuste si poradit s pečicím papírem.
Poté těsto vyklopte na silikonovou podložku. Znovu ho trochu prohněťte a rozdělte ho na zhruba 200 gramové kousky. Toto množství těsta by vám mělo vystačit na 9 kousků. Z těch vytvarujte kuličky. Každou kuličku posypejte moukou a vyválejte ji válečkem na placku o velikosti vaší pánve na smažení a o síle kolem 7 milimetrů.
Pánev na kamnech dobře zahřejte, přidejte maličko oleje a každou placku nechte smažit asi 1 minutu z jedné strany, pak ji otočte a z druhé strany smažte 1 až 2 minuty. Pak placku otočte zpět na původní stranu, snižte teplotu sporáku a dopékejte asi 5 až 7 minut, dokud z obou stran krásně nezezlátne.