Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Pružný a nadýchaný dort Castella podle originálního tchaj-wanského receptu

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Pružný a nadýchaný dort Castella podle originálního tchaj-wanského receptu - postup přípravy

Dort Castella je velmi podobný piškotu zvanému pandispan, který má kořeny v jihoevropských zemích a na Blízkém Východě. Castella ale pochází z Japonska, potažmo z Tchaj-wanu, kde tamější kuchaři recept vylepšili a exportovali ho zpátky do Japonska. Dnes už se setkáte prakticky výhradně s tchaj-wanskou variantou, kterou si dnes podle našeho receptu můžete upéct i sami doma.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Do hluboké misky nasypejte hladkou mouku a promíchejte ji se špetkou soli. Máslo rozkrájejte na menší kousky, vložte ho do rendlíku a na kamnech ho nechte úplně rozpustit. Přilijte k němu mléko a ihned směs odstavte z kamen a nalijte ji do mísy s moukou. Metličkou energicky míchejte, dokud nezískáte jednolité, hladké a polotekuté těsto. Vyklepněte pět vajíček a oddělte bílky od žloutků. Bílky na chvilku odložte stranou a žloutky vyklopte do mísy s těstem. Přidejte také jednu čajovou lžičku vanilkového extraktu a pokračujte v míchání, abyste získali tekuté těsto podobné jako těsto na palačinky.

2. KROK

Odložené bílky přelijte do hluboké mísy, kápněte k nim čtvrt lžičky citronové šťávy a elektrickým šlehačem začněte šlehat nejprve střední rychlostí, dokud se neobjeví první bublinky. V tu chvíli přidejte k bílkům ve dvou fázích 90 gramů cukru, který do bílků důkladně zašlehejte. Pokračujte v míchání, dokud nezískáte jemnou pěnu, na které po vytažení metliček zůstávají měkké a nepříliš pevné špičky. Pár lžic směsi vložte do žloutkového těsta, jemně promíchejte a pak tuto směs nalijte do mísy se zbytkem bílkového sněhu. Metličkou pak tuto směs opět jemně vymíchejte krouživými pohyby do jednolité a hladké konzistence.

3. KROK

Připravte si nejlépe čtvercovou dortovou formu o hraně dlouhé 16 centimetrů (anebo použijte podobně velkou kruhovou formu) a zabalte ji zvenčí do hliníkové fólie. Dort se bude vařit ve vodní lázni, a proto je vhodné utěsnit formu tak, aby se voda nedostala do těsta. Obalenou formu vložte do plechu s vyššími hranami a vnitřek formy vyložte pečicím papírem a nalijte do ní hotové těsto, jehož povrch urovnejte stěrkou. Do plechu nalijte vroucí vodu a vložte ho do trouby vyhřáté na 150 °C, kde nechte dort péct po dobu 60 minut.

4. KROK

Po dopečení nechte dort ještě chvíli stát v zavřené troubě, kde ho nechte zvolna vychladnout. Poté vyjměte formu a dort vyndejte ven s pomocí pečicího papíru. Ten opatrně sloupněte a užijte si zábavu s dortem, které se klepe jako želé! Nakrájejte ho na malé kousky a podávejte. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů