Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Jablečný koláč dle babiččina receptu

3,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 20 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Jablečný koláč dle babiččina receptu - postup přípravy

Jablečný koláč je nejoblíbenějším dezertem zejména na podzim a v zimě. Dnes vám nabízíme italský recept, který si zamilujete na první ochutnání. Připravuje se velmi snadno, z dostupných surovin, má mimořádnou chuť a je neuvěřitelně jemný. Užijte si ho třeba s kávou nebo aromatickým čajem!

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Žloutky vyšlehejte s cukrem (3 lžíce cukru odložte stranou), dokud se cukr nerozpustí a směs nezbělá. Rozpusťte máslo v mikrovlnné troubě a přidejte polovinu do vaječné směsi, poté přidejte mléko a vše dobře promíchejte. Následně do těsta přijde špetka soli, prosetá mouka a prášek do pečiva. Všechny přísady vymíchejte do hladka. Formu vyložte papírem na pečení a vylijte do ní připravené těsto.




Mezitím si oloupejte jablka a nakrájejte je na plátky. Ty pak libovolně rozložte na těsto a na povrch dejte na plátky nakrájené zbývající máslo. Na závěr vše zasypte zbývajícími 3 lžícemi cukru. Pečte koláč v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 30-35 minut. Je to nesmírně jednoduchý recept! Po vytažení z trouby by koláč měl být hezky zlatou barvu a na povrchu by měl cukr vytvořit křupavou krustičku. Jakmile máte hotovo, nechte koláč na mřížce ještě chvíli vychladnout. Chutná lépe, když je spíše vlahý než horký.

Servírování nabízí spoustu možností. Asi nejosvědčenější kombinace spočívá v servírování koláče společně s kopečkem vanilkové zmrzliny. Je to zcela dokonalé propojení chutí, které vás určitě nadchne pokaždé. Pokud ale chcete zkusit něco nového, zkuste si třeba připravit vanilkový pudinkový krém a koláč jím lehce přelít. Velmi zajímavě může koláč chutnat i v kombinaci s ovocným coulis. To připravíte tak, že bobulovité ovoce rozehřejete v rendlíku s trochou vody a cukrem. Touto ovocnou směsi pak koláč přelijete a přidáte třeba ještě kopeček šlehačky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů