Rajčatová polévka s hovězím masem - postup přípravy
Rajčatová polévka s hovězím masem, podle receptu z Youtube kanálu Vaříme s Mozkem, je výživná a má bohatou chuť. Poslouží jako předkrm i lehké hlavní jídlo.
Rajčatová polévka s hovězím masem je jedním z těch jídel, které spojují jednoduchost s poctivou chutí. Vychází z klasického principu – silný vývar, kvalitní maso a rajčata, která dodají polévce svěžest i lehkou sladkost.
Polévky tu s námi jsou už od nepaměti. Dřív to byl hlavně způsob, jak využít zbytky z kuchyně a zároveň nasytit celou rodinu něčím teplým, výživným a nenáročným na suroviny. Každý kout světa má tu svou – někde se vaří lehké vývary, jinde husté krémové bomby. A rajčatová? Ta je oblíbená skoro všude. Italové ji znají jako „zuppa di pomodoro“, Američané jako „tomato soup“, a u nás se často podává s těstovinami, rýží nebo kousky masa. Díky tomu není jen předkrm, ale klidně i hlavní jídlo, které zasytí a potěší.
Spojení rajčat a hovězího masa není úplně běžné, ale právě v tomto receptu funguje skvěle. Hovězí dodá hloubku a sílu, rajčata zase svěžest a lehkou kyselost. Výsledkem je polévka, která zasytí, zahřeje a potěší. Hodí se jako předkrm, ale klidně i jako hlavní chod – stačí přidat kousek pečiva a máte hotovo. A co je nejlepší? Voní tak, že se u stolu sejdou i ti, kteří původně tvrdili, že „na polévku nemají chuť“.
Maso
Polévka
Příloha
Do hrnce vložte hovězí maso, oloupanou cibuli se stroužky česneku, bobkový list, nové koření, celý černý pepř a vsypte sůl. Ingredience zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené a vařte je 2–3 hodiny, do změknutí masa.
Maso i s kořením z vývaru vyjměte, maso nakrájejte a pokračujte s přípravou polévky. V samostatném hrnci s rozpáleným olejem smažte nadrobno nakrájenou cibuli 2–3 minuty.
K cibuli přidejte nakrájený česnek s loupanými rajčaty z konzervy, vše zalijte 600 ml vývaru z masa a polévku ochuťte pepřem, sušenou bazalkou a cukrem.
Do polévky vmíchejte rajčatový protlak a vařte ji 20 minut. Poté ji rozmixujte dohladka a podávejte ji s uvařenými těstovinami a masem.
Poznámka: Těstoviny je obecně nutné vařit 9–11 minut v osolené vodě. Vždy se ale řiďte pokyny k přípravě pokrmu na obalu konkrétního produktu.
Rajčatovou polévku s hovězím masem servírujte posypanou nasekanou petrželkou.
Tip: Chcete-li, aby více zasytila, přidejte k ní oblíbené pečivo, například opečenou bagetku.
Pokud se vám recept líbil, více podobných najdete v naší FB skupině Nejlepší recepty na polévky.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Vaříme s Mozkem

