Recept na lahodné kokosky - postup přípravy
Kokosky a linecké cukroví. To jsou ty nejtypičtější druhy vánočního cukroví, na které jen můžete pomyslet. Co se ale stane, když tyto dva druhy zkombinujete dohromady? Vznikne neotřelá kombinace zajímavých chutí, která ozvláštní nabídku vašich svátečních sladkostí a vaše známé zaručeně ohromí. Pojďte se podívat, jak taková kombinace vypadá.
Kokosky
Linecká kolečka
Dohotovení
Nejprve si připravte linecké těsto. Mouku a moučkový cukr prosejte do mísy, přidejte změklé máslo, citronovou šťávu a dva vaječné žloutky. Rukama zpracujte na hladké, jednolité a nelepivé těsto. To zabalte do fólie a nechte v lednici alespoň 1 hodinu odležet.
Mezitím si připravte hrnec a misku vhodné na vodní lázeň. Do misky vložte tři vaječné bílky a vyšlehejte je do tuhého sněhu. Dále šlehejte a přisypejte k bílkům moučkový cukr, strouhaný kokos a strouhanku. Když je směs homogenní, naplňte jí cukrářský sáček, plech vyložte pečicím papírem a ze sáčku na něj vymačkejte v mírných rozestupech pusinky. Plech pak vložte do trouby, kterou zapněte na minimální teplotu a sušte je, dokud pusinky na povrchu mírně nezrůžoví.
Z lineckého těsta pak vyválejte velký plát a vykrájejte z něho kolečka. Ta pak vyskládejte na plech a při teplotě 180 °C pečte asi 10 minut.
Po dopečení obou druhů cukroví pak vezměte vždy jedno linecké kolečko, do středu naneste puntík z džemu a kolem něho po obvodu kolečka nastříkejte čokoládový krém. Na tuto vrstvu pak přilepte kokosku. Spodní okraj cukroví pak namočte do čokoládové polevy.
Z uvedeného množství byste měli vyrobit asi 30 ks cukroví.