Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Recept na lahodnou ořechovou roládu, po které se zapráší

4,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 120 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Recept na lahodnou ořechovou roládu, po které se zapráší - postup přípravy

Ořechové dezerty jsou mezi lidmi velmi oblíbené. Jedinečnou, jemnou a přitom křupavou roládu si můžete připravit i doma a potěšíte nejen rodinu, ale také všechny své přátele. Uvidíte, že si ji vychutná každý, kdo ji vyzkouší.

Ingredience pro:
20 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

V první řadě jdeme na těsto. Mouku dejte do hluboké mísy a uprostřed udělejte důlek. Přidejte teplé mléko, cukr a nadrcené droždí. Zasypte moukou a nechte 10 minut odpočívat.




Poté přidejte vanilkový cukr a vejce. Trochu promíchejte. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo a sůl. Míchejte lžící a poté rukama. Těsto musí zůstat měkké. Vytvarujte kouli a vložte do hluboké mísy. Přikryjte utěrkou a nechte asi 60 minut kynout na teplém místě.

Nyní připravte náplň. Ořechy rozmělněte mlýnkem nebo mixérem. Dejte do misky. Přidejte cukr a promíchejte. Pomalu přidejte smetanu a velmi dobře promíchejte.

To je všechno. V tuto chvíli máte směs na plnění těsta připravenou. Nyní už musíte jen naplnit a vytvarovat roládu.

Nakynuté těsto rozdělte na dvě stejné části a kousek těsta si nechte na ozdobu, pokud chcete. Každý kus těsta rozválejte na čtverec o tloušťce 3-4 mm. Polovinu náplně rozetřete na povrch, okraje nechte čisté.

Poté okraje ohněte dovnitř a stočte do role. To samé udělejte s druhým kusem těsta. Rolády položte na plech vyložený pečicím papírem švem dolů.

Zbývající kousek těsta můžete rozkrájet na tenké plátky a položit na roládu jako ozdobu.

Nechte 30 minut odpočívat, potřete rozšlehaným vejcem a pečte 30 minut na 170 stupňů.

Dobrou chuť!

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů