Recepty na omáčky světových šéfkuchařů - postup přípravy
Chcete si připravit k masu nebo zapečené zelenině skutečně fenomenální omáčku? Pak vyzkoušejte jednu z těchto níže uvedených. Recepturu každé z nich sestavil vždy jeden z nejlepších světových šéfkuchařů. Inspirujte se od opravdových mistrů kuchyně.
Bešamel od Gordona Ramsayho
Domácí majonéza podle Nathana Outlawa
Holandská omáčka podle Sally Abe
Bešamel od Gordona Ramsayho
Nejprve si rozpusťte v menším hrnci máslo. Pak přisypte hladkou mouku a míchejte, než se ingredience nepropojí v pastu. Dále přilijte asi třetinu mléka a neustále promíchávejte. Postupně do směsi vlévejte zbytek mléka a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Nakonec bešamel ochuťte solí, pepřem, muškátovým oříškem a vsypte strouhaný čedar. Dobře propojte vařečkou a odstavte z plamene. A skvostný bešamel je na světě. Můžete jím polévat například ztracené vejce, těstoviny, nebo masový steak.
Domácí majonéza podle Nathana Outlawa
Pomocí tyčového mixéru smíchejte vaječný žloutek spolu s limetkovou šťávou, kůrou u limety a anglickou hořčicí. Mixujte zhruba po dobu jedné minuty. Nyní tenkým pramínkem přilévejte do směsi olivový olej a stále míchejte, dokud hmota nezhoustne. Majonézu nakonec dosolte podle chuti a podávejte dle preferencí. Chutná bude například k drůbežímu masu.
Holandská omáčka podle Sally Abe
Nejprve si oloupejte šalotku a nakrájejte ji na tenké plátky. Následně ji jemně orestujte na troše másla. Poté si v misce rozmixujte vaječné žloutky spolu s vinným octem a solí. Do rozehřátého másla s šalotkou nakonec tuto směs vlijte (tuk nesmí být rozpálený), promíchejte do zhoustnutí, vypněte sporák a tyčovým mixérem šalotku v omáčce rozmixujte. Dochutit lze i pepřem.