Zavařování na zimu: Rajčatová omáčka s bylinkami

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
ČAS PŘÍPRAVY
15 minut
ČAS VAŘENÍ
30 minut
NÁROČNOST
Snadná

Zavařování na zimu: Rajčatová omáčka s bylinkami - postup přípravy

Zavařování nemusí nutně značit jenom kompoty, marmelády a okurky. Zpracujte bohatou úrodu rajčat a připravte si báječnou rajčatovou omáčku se zelenými bylinkami, která vám vydrží i do přespříští zimy – ovšem pokud ji do té doby nespotřebujete, protože je jedním slovem úžasná.

Rajčata umyjte, zbavte je stopek a nakrájejte je na menší kousky, které semelte mlýnkem na maso vybaveným jemným sítkem.

Oloupejte česnek a taktéž ho umelte v masomlýnku.

Zelené bylinky opláchněte pod proudem studené vody, přeberte je a případně odstraňte zkažené listy. Zbytek pak ostrým nožem nasekejte najemno, ale nijak bylinky nadměrně nedrťte.

Do velkého hrnce se silným dnem nalijte semletá rajčata, postavte je na kamna a přiveďte k varu. Jakmile se objeví první bublinky, ztlumte oheň na střední úroveň a za častého míchání vařte asi 15 minut.

Poté přidejte sůl, cukr, nadrcený česnek a nasekané zelené bylinky. Všechny přísady dobře promíchejte.




Ochuťte směs mletým černým pepřem a koriandrem, přidejte pálivou paprikovou pastu podle chuti a přilijte trochu rafinovaného slunečnicového oleje. Znovu vše důkladně promíchejte a vařte dalších 5 minut na mírném ohni a často míchejte.

Nakonec přidejte pět polévkových lžic octa, znovu promíchejte a vařte další 2 až 3 minuty.

Připravte si devět zavařovacích sklenic i s víčky, vymyjte je pastou z jedlé sody a vody a pět minut je povařte v hrnci s vroucí vodou. Do sklenic pak naplňte hotovou rajčatovou směs a ihned je zakryjte víčky, která pevně uzavřete.

Sklenice s omáčkou nechte vzhůru nohama pod utěrkou vychladnout na pokojovou teplotu a uskladněte do lednice, studené spíže nebo do sklepa.

Dobrou chuť.

Galerie

Dalších 6 fotografií
Dalších 6 fotografií
Co si myslíte o receptu?
5/5 (82%) 240 hlasů
Nahlásit chybu
118 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma
Dezerty, moučníky, sladkosti
Nejjednodušší jemný dezert z kondenzovaného mléka a smetany
1 hlasů
10 minut
17 minut
Hlavní chody
2 recepty na vepřové maso zapečené s bramborem
0 hlasů
minut
minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Podzimní jogurtová bábovka s jablky a rozinkami
1 hlasů
20 minut
40 minut
Dezerty, moučníky, sladkosti
Jemný koláč s jablkovou náplní ochucenou skořicí a hřebíčkem
0 hlasů
40 minut
35 minut

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty