Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Dort s kakaovým topingem a smetanovým krémem z bílé čokolády

3,4
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Dort s kakaovým topingem a smetanovým krémem z bílé čokolády - postup přípravy

Tenhle dort je jedním slovem luxusní! Pokud hledáte nějaký efektní dezert pro doplnění slavnostního stolu, pak tohle je recept právě pro vás. Lahodný smetanový sýr mascarpone smíchaný s bílou čokoládou a doplněný  lahodný kakaový korpus, navrstvený do podoby krásného dortu zalitého tmavou čokoládovou polevou je doslova geniální. A navíc není ani nijak náročný na přípravu a s trochou snahy ho zvládne také začátečník.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Krém

Poleva

Sirup

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Vyklepněte vajíčka a oddělte bílky a žloutky do zvláštních misek. Elektrickým šlehačem vyšlehejte bílky, postupně k nim přidávejte cukr a šlehejte, dokud nevytvoříte hladký sníh. Postupně k němu přidávejte žloutky. Dobře promíchejte a přidejte do směsi prosátou hladkou mouku, kakaový prášek a lžičku prášku do pečiva. Vytvořte jemné těsto, které vlijte do formy vyložené pečicím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C po dobu 35 minut. Upečený korpus nechte úplně vychladnout a nití či ostrým nožem ho překrojte podélně na 3 stejné pláty.




Želatinu rozmíchejte s horkou vodou. Do misky nalámejte bílou čokoládu a zalijte ji 50 mililitry smetany. Vložte misku do vodní lázně a zahřívejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nespojí se se smetanou. Pak do směsi přidejte nabobtnalou želatinu, promíchejte a odstavte z kamen.

Zbylou smetanu vyšlehejte do pěny. Přidejte k ní mascarpone a dále šlehejte. Nakonec přimíchejte také uvařený čokoládový krém a vyšlehejte do hladké konzistence.

Rozpusťte cukr na mírném ohni s trochou vody a přidejte do ní rumovou esenci. Odstavte z kamen.

Nakonec připravte ještě polevu. V parní lázni rozpusťte oba druhy čokolády, přidejte smetanu s máslem a promíchejte dohladka.

Nakonec sestavte dort. Jeden plát korpusu vložte na podnos, potřete jej třetinou sirupu a zakryjte jej polovičním množstvím krému. Urovnejte do roviny, umístěte druhý plát těsta, opět napusťte sirupem a zakryjte druhou polovinou krému. Nakonec vložte poslední plát těsta, potřete ho zbytkem sirupu a polijte celý dort čokoládovou polevou, kterou důkladně rozetřete po celém povrchu.

Hotový dort vložte na několik hodin, nejlépe však přes noc, do lednice. Nakonec dort rozkrájejte na malé kostky, každou ozdobte kopečkem šlehačky a postříkejte rozpuštěnou čokoládou.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů