Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rohlíčky plněné makovou a ořechovou náplní

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 35 minut

Rohlíčky plněné makovou a ořechovou náplní - postup přípravy

Často je najdete na pultech pekáren, ale málokdo ví, že si je lze připravit i doma. Jednoduše i levně. Tyto rohlíčky jsou plněny mákem a ořechy, a kromě chuti zaujmou i snadnou přípravou.

Ingredience pro:
32 porcí

Těsto

Náplň

Na potření

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Začíná se náplní. Ta může být buď ořechová, nebo maková. Postup je ale u obou stejný. Jednotlivé ingredience se smíchají dohromady. Následně vznikne směs, která se začne zahřívat. Díky tomu dojde k postupnému odpařování tekutiny a směs bude mít požadovanou konzistenci. V tu chvíli se odstaví ze sporáku a lze ji nechat chladnout.

2. KROK

Když je náplň hotová, lze se pustit do přípravy těsta. Základem je kvásek, který vznikne z rozdrobeného droždí, ke kterému se přidá trocha teplého mléka a samozřejmě cukru. Na teplém místě se nechá vzejít kvásek, do kterého se následně přidávají všechny ostatní jednotlivé ingredience. Když je těsto hotové, opět by si mělo na teplém místě chvíli odpočinout, aby vykynulo.

3. KROK

Hotové těsto, rozdělte na dvě poloviny. Z každé se následně vytvaruje váleček, který se rozkrájí na 16 kousků (celkem jich tedy bude 32). Každý kousek se zformuje do kuličky. Všechny se přikryjí fólií a nechají se chvíli odpočinout.

4. KROK

Jednotlivé kuličky se následně rozválí na tloušťku kolem 3–4 milimetrů. Do každé takto připravené placky se vloží trocha makové nebo ořechové náplně.

5. KROK

V tu chvíli se zabalí a vytvarují do podoby menšího rohlíku. Ty se vyskládají na plech, dostatečně od sebe, jelikož těsto při pečení ještě nakyne. Připravené rohlíčky se potřou rozšlehaným vajíčkem, které přispěje k jejich vláčnosti.

6. KROK

Následně už je vše připraveno k tomu, vložit je do trouby. Teplota pečení je 180 stupňů. Po uplynutí 15 minut se rohlíčky ještě jedou potřou rozšlehaným vajíčkem. Do trouby se vrátí a dopékají se ještě asi 10 minut. Hotové jsou, když mají požadovaný tmavší odstín. V tu chvíli se vyndají a při pokojové teplotě se nechají chladnout. Když jejich povrch přestane pálit, lze je konečně vyzkoušet. Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů