Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slovenské krémeše

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Slovenské krémeše - postup přípravy

Na dezertu je vždycky nejlepší smetanová náplň. Pokud byste se pod touhle větou s radostí podepsali, pak pro vás máme moučník snů, který je odpovědí na všechny vaše tužby o sladkých dobrotách. Má sice těsto, ale je z medu a jen ve dvou tenkých plátech, mezi nimiž je pořádná nálož smetanovo-pudinkového krému, který je tak jemný, že se vám z toho až zatočí hlava. Navíc k výrobě této dobroty nepotřebujete žádné zvláštní suroviny, většinu z nich budete mít zřejmě neustále doma.

Ingredience pro:
10 porcí

Medové pláty

Pudinkový krém

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve připravte medové pláty. Do mísy nasypejte hladkou mouku, přidejte špetku soli, prášek do pečiva, moučkový cukr a promíchejte. K tomu vyklepněte vajíčka, přidejte rum, med, zchladlé přepuštěné máslo a vypracujte nelepivé těsto, které zabalte do igelitu a dejte do lednice odpočívat.




Připravte pudinkový krém. Z litru mléka odeberte 2 deci vedle do hrníčku a rozmíchejte v něm pudinkový prášek spolu s krupicovým cukrem. Zbylé mléko nalijte do hrnce, přidejte čtyři žloutky a rozkvedlejte. Přiveďte k varu a vlijte do mléka rozmíchaný pudink s cukrem. Za stálého míchání vařte, dokud nezískáte hustý pudink. Pak odstavte, na povrch krému položte fólii, aby se nevytvořil škraloup a nechte zchladnout.

Odpočaté těsto rozdělte na dvě části a z každé vyválejte plát o velikosti plechu. Těsto přeneste na plech a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu 10 až 12 minut, dokud nezezlátne. Po upečení nechte oba pláty vychladnout.

Vraťte se ke krému. Promíchejte zchladlý pudink a zašlehejte do něj změklé máslo (obojí musí mít stejnou teplotu).

Jeden plát položte na tác či plech vyložený pečicím papírem a navrstvěte na něj pudinkový krém. Vyšlehejte dva nebo tři balíčky smetany do pevné pěny a navršte ji na pudinkový krém. Povrch uhlaďte do roviny a položte na něj druhý korpus.

Takto připravený moučník vložte do lednice a nechte ho odpočívat do druhého dne, aby se těsto natáhlo vlhkostí. Před podáváním zasypejte povrch cukrem.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů