Roláda s jablky, ořechy a mascarpone - postup přípravy
Jablkový štrúdl asi znáte. Dnes vám představíme velmi podobný recept, který se však od toho klasického liší tím, že se v něm používá smetana a smetanový sýr mascarpone a také včelí med. Spolu s pečenými jablky, skořicí a vlašskými ořechy se už na první pohled jedná o velmi hřejivou dobrotu, která projasní i to nejpochmurnější podzimní odpoledne. Pojďte s námi tuhle dobrotu vyzkoušet!
Ingredience
Návod na přípravu:
Smíchejte v misce smetanový sýr a smetanu a dobře rozmíchejte. Jablka omyjte, vykrojte stopky, bubáky a jadřince, oloupejte je ze slupek a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Vložte jablka do hluboké mísy a dochuťte je lžící cukru a dvěma lžičkami mleté skořice. (Pokud máte velmi sladkou odrůdu jablek, nemusíte sladit vůbec, případně můžete namísto cukru použít med.) Jablka se skořicí a cukrem či medem dobře promíchejte.
Na pracovní plochu si rozprostřete dostatečně velký kus potravinářské fólie nebo pečicího papíru a na něj rozprostřete listové těsto. Po celé ploše ho důkladně potřete směsí smetanového sýra a smetany. Vynechte jen asi 2 až 3 centimetry od jednoho kraje. Tam pak roládu slepíte.
Na sýrovou vrstvu rovnoměrně rozprostřete nastrouhaná a ochucená jablka a ty pak posypejte drcenými ořechy. S pomocí fólie či pečicího papíru opatrně listové těsto s přísadami pevně srolujte.
Do misky si rozklepněte vajíčko a rozšlehejte ho metličkou. Vajíčkem pak namažte vynechaný okraj a přilepte konec rolády ke zbytku těsta.
Pokud jste roládu motali pomocí pečicího papíru, máte jistou výhodu. Spolu s ním ji pak můžete přemístit na plech. Celý povrch štrůdlu pak namažte zbylým rozšlehaným vajíčkem a dejte péct do vyhřáté trouby na 180 °C po dobu asi 15 až 20 minut.
Po upečení zlatavý a voňavý váleček položte na talíř, nakrájejte na porce a před podáváním ozdobte tenkými proužky medu.
Dobrou chuť.