Rozlítané ptáčky z hovězího masa s jasmínovou rýží - postup přípravy
Rozlítané ptáčky vznikly jako rychlejší a snazší varianta španělských ptáčků, která ale v některých rodinách získala navrch. Vyzkoušejte variantu s hovězím masem a jasmínovou rýží podle paní Lenky Sedláčkové.
Ingredience
Hovězí plec nakrájejte na kostky. Oloupejte cibuli, nasekejte ji najemno a na troše oleje ji orestujte dohněda. Přidejte k ní nakrájené maso a zprudka ho opečte ze všech stran dozlatova. Přidejte sůl a mletý pepř, drcený kmín, podlijte trochou vody nebo vývaru a duste doměkka.
Mezitím si uvařte vejce na tvrdo. Nakrájejte sterilované okurky na kostičky, párky na kolečka, vyškvařte slaninu a uvařená vejce nakrájejte na drobné kostičky. Šťávu z masa v hrnci zahustěte trochou hladké mouky rozkvedlané ve vodě, případně jíškou. Všechny pokrájené ingredience přidejte do hrnce k uvařenému masu, dochuťte hořčicí a případně ještě trochou soli. Nechte společně chvilku provařit, odstavte ze sporáku a podávejte s doměkka uvařenou jasmínovou rýží.