Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlá bábovka s vůní vanilky a citronu

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 60 minut

Rychlá bábovka s vůní vanilky a citronu - postup přípravy

Hrnková bábovka je ideálním receptem pro začínající cukráře, ta podle receptu paní Andy Březinové navíc voní vanilkou a citronem. Ze základních surovin vytvoříte během chvilky dezert, který můžete servírovat ke kávě i nečekané návštěvě.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Na vysypání formy

Kuchařka
Kuchařka: Alžběta Strouhová
1. KROK

Ve velké míse smíchejte všechny suché ingredience: polohrubou mouku, cukr, kypřicí prášek do pečiva a vanilkový cukr.

2. KROK

Odděleně vyšlehejte tekuté ingredience: vajíčka, olej a mléko. Tuto směs přidejte k suchým ingrediencím a důkladně promíchejte, dokud nezískáte hladké těsto.

3. KROK

Z řádně omytého citronu ostrouhejte kůru. Dbejte na to, abyste strouhali pouze žlutou vrstvu, spodní bílá vrstva je hořká. Kůru a několik kapek citronové šťávy vmíchejte do těsta.

4. KROK

Těsto rozdělte na dvě části. Do jedné pečlivě vmíchejte kakao. Druhou část těsta ponechte bílou.

5. KROK

Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte moukou. Střídavě do formy nalévejte vrstvy bílého a kakaového těsta. Postupným litím získáte mramorový efekt.

6. KROK

Bábovku pečte v troubě vyhřáté na 180 °C po dobu 45–55 minut.

Tip: Zda je bábovka upečená můžete kontrolovat pomocí špejle – zapíchněte ji do těsta a opatrně vytáhněte. Pokud je špejle suchá a beze stop těsta, je upečená.

7. KROK

Po upečení nechte bábovku vychladnout v formě, poté ji opatrně vyklopte, posypte moučkovým cukrem a podávejte nakrájenou na plátky.

8. KROK

Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů