Rychlá znojemská na smetaně - postup přípravy
Klasická příchuť omáčky s pikantním nádechem nakládaných okurek se jen tak nezapomíná. Tato podle receptu od paní Ilony Šimůnkové je navíc obohacená o smetanu
Ingredience
Do hovězího masa dlouhým a tenkým nožem vytvořte vpichy, do kterých vsuňte tenké proužky špeku nebo slaniny. Aby to šlo lépe, dejte ji předem alespoň na 30 minut zmrazit. Maso posypejte solí a pepřem a koření do něj rukama pečlivě vmasírujte.
V hrnci rozehřejte trochu rostlinného oleje a zprudka na něm osmahněte připravené maso ze všech stran dozlatova. Poté jej z hrnce vyjměte a na výpeku opečte jemně nasekanou cibuli dozlatova. Následně ji zasypejte sladkou paprikou a nechte ji za častého míchání trochu orestovat. Přidejte maso, na kostičky pokrájené okurky, jednu polévkovou lžíci hořčice, podle chuti sůl a pepř, vše podlijte trochou vody a pod pokličkou duste, dokud maso úplně nezměkne.
Hotovou omáčku zjemněte smetanou, podle chuti případně ještě dosolte a dopepřete a podle potřeby zahustěte záklechtkou z mouky a vody, anebo, lépe, jíškou. Po zahuštění omáčku nechte ještě chvilku provařit a podávejte ozdobenou plátky okurky a s domácím houskovým knedlíkem, případně s rýží.