Rychlé jahodové tiramisu s mascarpone - postup přípravy
Rychlé jahodové tiramisu je svěží dezert s jemnou strukturou, který láká k ochutnání už od pohledu. Perfektně se bude vyjímat na všedním i svátečním stole.
Jahodová směs
K navlhčení
Krém
Zdobení
Jahody ponořte do vody, důkladně je omyjte a zbavte zelených částí. Poté je rozkrojte na poloviny a vložte do rendlíku, kde je smíchejte s cukrem, vodou, citronovou šťávou a vařte je 6–8 minut.
Ovoce rozmělněte šťouchadlem na brambory, vařte ho ještě 1 minutu a polovinu jahodové směsi vlijte do mísy, kde ji nechte vychladnout. Poté ji smíchejte s mlékem. Ve směsi navlhčete cukrářské piškoty, kterými pokryjte dno formy.
Zbytek směsi vařte další 2–3 minuty, dokud ještě víc nezhoustne, přelijte ji do samostatné misky a nechte ji zcela vychladnout. Pokračujte s přípravou krému.
Poznámka: Směs budete používat k vrstvení dezertu. Pro její snadnější roztírání ji můžete vložit na 30–60 minut do lednice, před použitím.
Vaječné žloutky smíchejte s cukrem a směs šlehejte 7–10 minut ve vodní lázni. Jakmile směs vychladne, vešlehejte do ní mascarpone s vanilkovou pastou.
Poznámka: Teplota směsi by neměla přesáhnout 70 °C.
Poté přidejte 2–4 lžíce jahodové směsi a v samostatné míse vyšlehejte studenou smetanu dotuha a vmíchejte ji do žloutkového základu.
Cukrářské piškoty ve formě potřete polovinou krému z mascarpone, který pokryjte vrstvou jahodové směsi. Tu zakryjte další vrstvou navlhčených cukrářských piškotů, které pokryjte zbytkem krému.
Rychlé jahodové tiramisu zakryjte fólií a vložte ho na 6 hodin do lednice, nejlépe na celou noc. Dezert na závěr ozdobte rozmixovanými lyofilizovanými jahodami.
Tip: Každou porci můžete ozdobit čerstvou jahodou.
Pokud máte svůj oblíbený recept na dezert či moučník, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: The Cooking Foodie