Jak odstranit přebytečný tuk z jídla

i Zdroj fotografie: iStock
i Zdroj fotografie: Unsplash
i Zdroj fotografie: Pixabay
i Zdroj fotografie: Pixabay
Další 0 fotografie
ČAS PŘÍPRAVY
minut
ČAS VAŘENÍ
minut
NÁROČNOST
Snadná

Jak odstranit přebytečný tuk z jídla - postup přípravy

I když moderní výzkumy ukázaly, že konzumace tuku není tak zdraví nebezpečná, jak se ještě před pár lety lékaři domnívali, ne vždy je jeho přebytek v jídle žádoucí. Existuje celá řada kulinářských vychytávek, jak se nadbytečného tuku v různých druzích pokrmů zbavit.
1. KROK

Jak odstranit tuk z guláše či polévky


1. Počkejte. To je nejjednodušší postup, jak se zbavit tuku z pokrmů, jejichž většinu tvoří voda. Když polévka, guláš či omáčka vychladne, tuk se srazí v tuhé formě na povrchu, odkud jej můžete jednoduše posbírat lžící.

2. Vhoďte do něj led. Pokud spěcháte a nemáte čas čekat, než celý pokrm vychladne, můžete si poradit s kostkami ledu. Nasypejte je do hrnce s jídlem, kde budou plavat na hladině a povrch lokálně zchladí. Tuk se spojí do drobných kapiček, které pak děrovanou lžící vylovte spolu se zbylým ledem.

3. Led s ubrouskem. Kostky ledu nemusíte do hrnce s pokrmem přímo vhazovat. Můžete jej také zabalit do pevného ubrousku, kterým přejíždějte po hladině omáčky či polévky. Tuk se bude ke kostce ledu v ubrousku přitahovat jako k magnetu a ubrousek jej v sobě zachytí.

2. KROK

Jak odstranit tuk z vývaru


Pomůže vám lžíce a ubrousek. Lžíci opatrně ponořte těsně pod hladinu a pomalu z ní odebírejte tuk, dokud do lžíce nezačne pronikat čistý bujón. Takto odeberte tolik tuku, kolik se vám podaří.

Poté vezměte několik vrstev pevných a neparfemovaných kuchyňských utěrek, položte je naplocho na hladinu vývaru a počkejte, dokud se papír tukem zcela nenasákne. Nemusíte se bát, neponoří se, tuk i s ubrouskem je vždy lehčí než vývar a plave na něm. Děrovanou lžíci nasáklé ubrousky odstraňte a podle potřeby opakujte s čistým ubrouskem.

3. KROK

Jak odstranit tuk z aspiku


Aby hotový aspik nebyl pokrytý vrstvou tuku, je třeba jej před ztuhnutím nejprve odstranit. Nejlépe se k tomu hodí široká a plochá lžíce. Vývar před ztuhnutím jednoduše přelijte do co nejširší mísy, abyste zvětšili plochu hladiny, a uložte jej do chladu. Zatímco připravujete maso a náplně aspiku, tuk na vývaru ztuhne a můžete jej lžící jednoduše z hladiny vývaru sesbírat.

4. KROK

Jak odstranit tuk ze smažených pokrmů


Řízky, karbanátky, bramboráky, palačinky a nejrůznější další druhy smažených placek a jiných produktů lze přebytečného tuku od smažení zbavit jednoduše tak, že je vyklopíte na talíř či do misky, kterou předem vyložte několika vrstvami ubrousků nebo papírových utěrek. Tuk se nasákne do papíru a smažené produkty zůstanou suché.

Tento postup funguje i při fritování hranolek. Jednoduše je vyklopte do hluboké misky vystlané několika ubrousky a v misce je minutu proklepávejte. Tuk oklepete do ubrousku a jako bonus je můžete v misce tímto způsobem i snadno osolit.

Galerie

Další 0 fotografie
Co si myslíte o receptu?
5/5 (81%) 528 hlasů
Nahlásit chybu
146 lidí právě čte
Zobrazit další recepty
Chci dostávat tajné recepty na e-mail zdarma

Cukroví

Polévky

Pomazánky

Předkrmy

Přílohy

Saláty

- iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt - iBILLBOARD_asyn_code_site_27073_section_1.txt