Rychlý a levný medovník - postup přípravy
Chtěli byste připravit své rodině domácí koláč, který si vychutnají dospělí i děti? Vyzkoušejte tento recept a nebudete litovat! Jeho velkou výhodou je, že je velice rychlý, levný a snadno ho připraví jakákoli hospodyňka, i když nemá velké zkušenosti s pečením.
Těsto
Náplň
V první řadě si připravte obdélníkový plech o rozměrech 25 x 35 cm (použít můžete i trochu větší). Poté začněte s těstem. Pomocí mixéru rozšlehejte vejce, moučkový cukr a vanilkový cukr, dohladka. Přidejte zakysanou smetanu, ve které jste rozpustili prášek do pečiva a měkké máslo. Velmi dobře promíchejte mixérem. Postupně přidávejte prosetou mouku.
Nejprve promíchejte mixérem, poté těsto promněte rukama. Mělo by být hladké, homogenní, relativně měkké a lehce lepkavé. Nedávejte do něj příliš velké množství mouky. Následně rozdělte těsto na 4 stejné části.
Na pracovní ploše posypané moukou rozválejte každý kousek těsta do obdélníkového tvaru o tloušťce 3-4 mm. Pomocí válečku ho z pracovní desky přesuňte na plech vyložený papírem na pečení.
Pečte jej 10-12 minut v předehřáté troubě na 180-190 stupňů. Orientujte se podle své trouby. Upečené těsto nechte úplně vychladnout. Poté ostrým nožem trochu srovnejte hrany.
Připravte náplň. Vlašské ořechy nasekejte nožem a nakonec poskládejte koláč dohromady. Plát těsta namažte ovocným džemem a posypte nasekanými ořechy.
Postupujte stejně i s dalšími pláty těsta a vršek posypte dalšími ořechy.
Nechte koláč několik hodin odležet, nakrájejte a podávejte.
Dobrou chuť.