Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Rychlý nepečený dezert s dvoubarevným smetanovým krémem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 30 minut

Rychlý nepečený dezert s dvoubarevným smetanovým krémem - postup přípravy

Ideální dobrota po nedělním obědě, kdy celou rodinu honí chuť na sladké. K jeho výrobě stačí balíček sušenek, šlehačka a pár dalších přísad, které je udrží pohromadě. Asi ani nemusíme podotýkat, že je to veliká dobrota.

Ingredience pro:
10 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Připravte si skleněnou formu o rozměrech kolem 20 x 20 centimetrů a její dno vyskládejte obdélníkovými sušenkami.




Želatinu rozpusťte v horké (ale ne vroucí) vodě, dobře promíchejte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Do misky nalijte smetanu, přidejte moučkový a vanilkový cukr a metličkou či elektrickým šlehačem šlehejte tak dlouho, dokud se cukr nerozpustí (v případě moučkového cukru je to asi 1 minuta, pokud používáte krystalový cukr, potrvá to 2 až 3 minuty).

K vyšlehané smetaně tenkým proužkem přilévejte rozpuštěnou a zchladlou želatinu a nepřetržitě šlehejte, dokud nevmícháte všechnu želatinu a pak pokračujte ještě další minutu, aby se se smetanou důkladně spojila.

Smetanový krém rozdělte na dvě stejné části a do jedné z nich přidejte tři polévkové lžíce kakaa. Šlehačem znovu pár minut míchejte, dokud se kakao ve smetaně úplně nerozpustí a nevytvoří se jednolitá hnědá směs.

Nyní naneste krém na koláč tak, že budete střídat barevné vrstvy. Nejprve rozprostřete na sušenky polovinu bílého krému, na něj navrstvěte polovinu hnědého, pak přidejte opět světlou vrstvu a zakončete tmavou kakaovou vrstvou, kterou důkladně uhlaďte do roviny.

Hotový dort vložte do lednice nejméně na 3 až 4 hodiny, lépe ale přes noc, aby želatinový krém důkladně ztuhnul a sušenky se nasákly vlhkostí. Poté vyjměte misku s dezertem z lednice a celý povrch přes sítko zaprašte kakaovým práškem.

Pak už stačí jen naporcovat a s chutí podávat.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů