Salát z červené řepy s domácí mléčnou majonézou - postup přípravy
Červená řepa je vynikajícím základem pro různé saláty. Skvěle se doplňuje například s domácí mléčnou majonézou, která je mnohem lehčí a zároveň levnější než její běžně prodávané varianty.
Na salát
Na mléčnou majonézu
Cibuli nakrájejte na čtvrtkolečka a česnek nasekejte na kousky. Dejte cibuli smažit na troše olivového oleje, a až zesklovatí, přihoďte česnek a krátce prosmahněte. Vařenou nebo pečenou červenou řepu nastrouhejte nahrubo do mísy a přidejte cibuli s česnekem. Poté dodejte krájené nakládané okurky a na kostičky nakrájená vejce vařená na tvrdo.
Do šlehací nádoby nalijte slunečnicový olej a mléko a tyčovým mixérem obojí promixujte, dokud se nespojí. Poté směs osolte a opepřete, přidejte hořčici a citronovou šťávu a důkladně ji promixujte, dokud nezíská konzistenci majonézy. Hotový dresing přidejte k zelenině a promíchejte. Salát před podáváním můžete posypat trochou nasekané petrželky.