Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Šest skvělých receptů z dýně

Šest skvělých receptů z dýně - postup přípravy

Pokud máte velikou úrodu dýní, lze ji zpracovat na mnoho způsobů. Jsou z ní vynikající koláče nebo jiné pečivo, ale připravit si můžete i různé druhy dezertů.

Ingredience pro:
1 porce

Dýně ve smetanové omáčce

Rychlý dýňový koláč

Rohlíčky s pečenou dýní

Dýňový dezert z mikrovlnné trouby

Dýňové vafle s jablky

Dýňové koláčky s ořechy

Kuchařka
Kuchařka: Vít Lukáš
1. KROK

Dýně ve smetanové omáčce

Nejprve si připravte omáčku. Nasekejte nadrobno kopr a zelenou petržel. Dejte je do misky, přidejte k nim zakysanou smetanu, prolisujte česnek, opepřete, přisypejte sladkou papriku a zamíchejte.

Dýni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na kostky. Na pánev dejte olej a nechte ji na větším plameni smažit slabě dozlatova asi pět minut. Přidejte smetanovou omáčku a několik minut vše společně prosmažte. Poté do pánve přilijte vodu, vše osolte a promíchejte. Pánev přikryjte poklicí a na mírném plameni vše duste 3 až 5 minut. Poté servírujte.

2. KROK

Rychlý dýňový koláč

Nastrouhejte oloupanou vypeckovanou dýni na jemném struhadle. Do mísy k ní přidejte kefír, 100 g cukru, krupici, prášek do pečiva a nastrouhanou kůru z citronu. Umíchejte těsto.

Vymažte máslem formu o průměru 26 centimetrů. Nalijte do ní těsto. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte koláč 45 minut.

Během pečení si připravte sirup. Smíchejte v hrnci vodu, zbytek cukru a šťávu z 1 citronu. Vařte asi 3 minuty a poté odstavte z plotny. Jakmile vyndáte horký koláč z trouby, nalijte na něj tento sirup a počkejte půl hodiny, než se vsákne. Hned poté můžete servírovat, koláč je však ještě lepší až na druhý den.

3. KROK

Rohlíčky s pečenou dýní

Máslovou dýni rozkrojte na polovinu a z ní odkrojte spodní širší část. Tu podle potřeby vydlabejte a dále rozkrojte na 4 kusy. Zabalte je do alobalu a pečte 20 minut v troubě při teplotě cca 180 °C. Poté ji vyndejte a rozkrájejte na malé špalíčky, které upravte do potřebné velikosti.

Na vále rozválejte kupované kynuté těsto (může být i listové) na kruhovou placku a rádýlkem ho rozdělte na 8 částí jako pizzu. Na širší konec dejte špalíček dýně a zarolujte směrem ke špičce. Rohlíčky poté vždy ze strany, kde končí spoj, obalte v talíři s cukrem krystal, aby spoj lépe držel a rohlíčky se nerozmotaly.

Dejte je na plech vyložený pečícím papírem cukrem nahoru a pečte v předehřáté troubě na 180 °C cca 10 až 15 minut.

4. KROK

Dýňový dezert z mikrovlnné trouby

Očištěnou dýni rozkrájejte na kostičky, dejte ji do keramické misky a promíchejte s cukrem. Přikryjte ji talířem a na 3 minuty dejte do mikrovlnné trouby.

K dýni nastrouhejte trochu citronové kůry, přidejte šťávu z poloviny citronu a trochu skořice. Vše promíchejte, přikryjte talířem a opět dejte na 3 minuty do mikrovlnné trouby.

Dýni přendejte na talířek. Vše polijte trochou medu a můžete konzumovat.

5. KROK

Dýňové vafle s jablky

Očištěnou dýni nastrouhejte na jemném struhadle a oloupané jablko na hrubém. Přidejte k nim vejce, hladkou mouku, cukr, sůl a zakysanou smetanu. Vymíchejte těsto

Těsto dejte do vaflovače a pečte, dokud nebudou vafle hezky dozlatova.

6. KROK

Dýňové koláčky s ořechy

Dýni rozkrájejte na větší kusy. Zabalte je do alobalu a pečte 20 minut v troubě asi při teplotě 180 °C. Vychladlou dýni rozmačkejte vidličkou na kaši. Vlašské ořechy dejte do sáčku a válečkem je rozdrťte na malé kousky.

Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr, prášek do pečiva, skořici, rozmačkanou dýni, ořechy, změklé máslo a mléko. Zamíchejte a nakonec zpracujte rukou do hladkého těsta.

Těsto dejte na pomoučněný vál a vyválejte z něj asi 1 cm silnou placku, z níž vykrájejte trojúhelníky nebo jiné tvary. Ty dejte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu rozehřejte na 180 °C a pečte koláčky asi 30 minut, dokud nezhnědnou. Po upečení je nechte lehce zchladnout a můžete je konzumovat – a to jak samotné, tak i s medem, džemem nebo kysanou smetanou.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů