Skořicové tartaletky s jablky a šlehačkou - postup přípravy
Jablka, skořice a šlehačka odjakživa tvořily nerozlučnou trojici. Spolu s křehkým těstem v tartaletkách podle receptu od paní Dagmar Kazdové jsou zcela neodolatelné.
Na těsto
Na jablkovou náplň
Na šlehačkovou náplň
Skořicové tartaletky
1. Prosejte do mísy hladkou mouku spolu s moučkovým cukrem a obojí promíchejte. Přidejte na menší kostky pokrájené ledově vychlazené máslo a nejlépe robotem, nožem či vidličkou vše propracujte na drobenkovou směs. K drobence přidejte vejce a citrónovou kůru a vše zpracujte na nelepivé těsto.
Důležité je pracovat rychle, aby máslo nezačalo tát, jinak těsto nebude mít po upečení správnou konzistenci. Hotové těsto zabalte do fólie a vložte na 1 hodinu do lednice vychladit a odležet.
2. Připravte si formičky na tartaletky o průměru 11 cm (z uvedeného množství surovin vyjde asi 24 kusů). Vychlazené těsto rozdělte na kousky, které s pomocí prstů vtlačte do formiček tak, aby přesně kopírovaly jejich dno i celé stěny. Připravené košíčky vyskládejte ve formičkách na plech a dejte péct do trouby předehřáté na teplotu 200 °C.
3. Jakmile začnou okraje růžovět, vyndejte plech z trouby a všechny tartaletky potřete rozšlehaným bílkem. Poté je vraťte zpátky do trouby a dopečte je dorůžova. Bílek je zde proto, aby zabránil rozmočení tartaletky vlivem vlhkosti náplně. Po dopečení tartaletky ještě horké opatrně vyklopte z forem a nechte je vychladnout.
Jablková náplň
1. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo do kastrůlku. Zakápněte dužninu citrónovou šťávou, přilijte hrnek vody a přisypejte tolik cukru, kolik máte rádi. Řiďte se podle toho, jak moc sladká, či naopak kyselá jablka máte k dispozici. Kastrůlek položte na sporák a jablkovou směs přiveďte k varu. Duste ji, dokud jablka téměř nezměknou.
2. Mezitím v půl hrnku vody rozmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání jej vlijte do hrnce s jablky. Přisypejte také skořici, a nechte náplň ještě chvilku provařit. Po odstavení ze sporáku ještě horká jablka rovnou plňte do připravených tartaletek, urovnejte náplň do roviny a nechte ji vychladnout.
Šlehačková náplň
Plnotučnou smetanu vyšlehejte spolu s cukrem a ztužovači do pevné pěny. Naplňte jí zdobicí sáček a na každé tartaletce utvořte ze šlehačky ozdobný kopeček. Šlehačku můžete podle chuti ozdobit jablkem, skořicí, čokoládou nebo čímkoliv dalším.