Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Skořicové tartaletky s jablky a šlehačkou

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Skořicové tartaletky s jablky a šlehačkou - postup přípravy

Jablka, skořice a šlehačka odjakživa tvořily nerozlučnou trojici. Spolu s křehkým těstem v tartaletkách podle receptu od paní Dagmar Kazdové jsou zcela neodolatelné.

Ingredience pro:
1 porce

Na těsto

Na jablkovou náplň

Na šlehačkovou náplň

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Skořicové tartaletky

1. Prosejte do mísy hladkou mouku spolu s moučkovým cukrem a obojí promíchejte. Přidejte na menší kostky pokrájené ledově vychlazené máslo a nejlépe robotem, nožem či vidličkou vše propracujte na drobenkovou směs. K drobence přidejte vejce a citrónovou kůru a vše zpracujte na nelepivé těsto.

Důležité je pracovat rychle, aby máslo nezačalo tát, jinak těsto nebude mít po upečení správnou konzistenci. Hotové těsto zabalte do fólie a vložte na 1 hodinu do lednice vychladit a odležet.

2. Připravte si formičky na tartaletky o průměru 11 cm (z uvedeného množství surovin vyjde asi 24 kusů). Vychlazené těsto rozdělte na kousky, které s pomocí prstů vtlačte do formiček tak, aby přesně kopírovaly jejich dno i celé stěny. Připravené košíčky vyskládejte ve formičkách na plech a dejte péct do trouby předehřáté na teplotu 200 °C.

3. Jakmile začnou okraje růžovět, vyndejte plech z trouby a všechny tartaletky potřete rozšlehaným bílkem. Poté je vraťte zpátky do trouby a dopečte je dorůžova. Bílek je zde proto, aby zabránil rozmočení tartaletky vlivem vlhkosti náplně. Po dopečení tartaletky ještě horké opatrně vyklopte z forem a nechte je vychladnout.

2. KROK

Jablková náplň

1. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo do kastrůlku. Zakápněte dužninu citrónovou šťávou, přilijte hrnek vody a přisypejte tolik cukru, kolik máte rádi. Řiďte se podle toho, jak moc sladká, či naopak kyselá jablka máte k dispozici. Kastrůlek položte na sporák a jablkovou směs přiveďte k varu. Duste ji, dokud jablka téměř nezměknou.

2. Mezitím v půl hrnku vody rozmíchejte pudinkový prášek a za stálého míchání jej vlijte do hrnce s jablky. Přisypejte také skořici, a nechte náplň ještě chvilku provařit. Po odstavení ze sporáku ještě horká jablka rovnou plňte do připravených tartaletek, urovnejte náplň do roviny a nechte ji vychladnout.

3. KROK

Šlehačková náplň

Plnotučnou smetanu vyšlehejte spolu s cukrem a ztužovači do pevné pěny. Naplňte jí zdobicí sáček a na každé tartaletce utvořte ze šlehačky ozdobný kopeček. Šlehačku můžete podle chuti ozdobit jablkem, skořicí, čokoládou nebo čímkoliv dalším.

4. KROK

Hotové tartaletky dejte vychladit do lednice alespoň na 2 až 4 hodiny (nebo lépe přes noc) a podávejte.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů