Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vídeňský závin

4,0
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 75 minut
čas vaření Vaření: 45 minut

Vídeňský závin - postup přípravy

Pravý vídeňský závin je v Čechách velice oblíbeným a ke kávě si ho dáte zaručeně rádi prakticky vždy. Chcete si ho připravit doma? Žádný problém. Vídeňský závin se skládá z křehkého zlatohnědého těsta, velkého množství jablečné náplně s rozinkami a křupavé strouhanky namočené v másle. Není to jen chutné, je to přímo božské.

Ingredience pro:
8 porcí

Těsto

Náplň

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Nejprve promíchejte všechny ingredience a vypracujte tuhé těsto. Poté z něj vytvarujte kuličku a potřete ho rostlinným olejem. Zabalte ho do potravinářské fólie a nechte odležet alespoň hodinu.




Mezitím oloupejte a nakrájejte jablka na malé plátky. Přidejte šťávu z jednoho citronu a promíchejte s jablky. Přidejte rozinky a mandle. Vše dobře promíchejte. Rozpalte v pánvi 1 lžíci másla a osmažte na něm strouhanku z bílého chleba.

Pracovní plochu posypte moukou a vyklopte na něj těsto. Poté jej rozválejte ve velmi tenké vrstvě na pečicí papír. Rozpusťte máslo a potřete jím povrch těsta. Pak ho potřete i smetanou a posypejte smaženou strouhankou.

Následně na něj rovnoměrně rozložte náplň a posypejte ji skořicí, kterou jste si předem smíchali s cukrem krystal. Těsto srolujte pomocí pečicího papíru a dejte plech vymazaný olejem. Vložte závin do předehřáté trouby a pečte ho zhruba 45 minut při 170 stupních.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů