Slané houstičky z listového těsta s fenyklem a kurkumou - postup přípravy
Voní až k sousedům na zahradu a při každém soustu neodolatelně zakřupou. Takové jsou domácí houstičky z listového těsta, které připravíte rychle a bez námahy a které se stanou chloubou vašeho pekařského repertoáru. Jemné listové těsto ochucené pikantním pepřem, fenyklovým semínkem a kurkumou je nedostižně lahodné a určitě nezůstanete u jediné dávky.
Těsto
Náplň
Na pomazání
Do misky nasypejte sušené droždí a lžičku cukru a obojí zalijte vlažnou vodou. Promíchejte a nechte kvásek 15 minut stát při pokojové teplotě, aby se kvasinky aktivovaly. To poznáte podle pěny na povrchu směsi.
Hladkou mouku prosejte přes sítko do hluboké mísy, uprostřed utvořte důlek a vyklepněte do něj dvě vajíčka, přidejte dvě lžíce majonézy, přilijte rozpuštěné máslo a aktivovaný kvásek. Promíchejte směs vařečkou, přidejte i zbylé množství vody a začněte hníst těsto. Nejprve vařečkou (nebo robotem) a poté, co získá soudržnou konzistenci, pokračujte v hnětení rukama. Vytvarujte z těsta hladkou a homogenní kouli, kterou přeneste do misky vymazané trochou oleje, zakryjte mísu fólií či utěrkou a nechte 30 minut kynout.
Mezitím připravte náplň. Do kastrůlku nasypejte mouku a všechno koření, promíchejte a postavte na kamna. Na mírném ohni za stálého míchání zahřívejte asi 10 minut, dokud mouka nezezlátne. Pak odstavte z ohně a nechte vychladnout, abyste se mohli hmoty dotknout a nespálili se.
Rukama pak do směsi zlatavé mouky a koření zapracujte změklé máslo, abyste získali hmotu podobnou drobence.
Vykynuté těsto rozdělte na 10 stejných částí, z nichž utvořte kuličky.
Každou rozválejte na co nejtenčí placku. Pracovní desku pomažte trochou rozpuštěného másla a přeneste na něj těstovou placku.
S pomocí prstů ji roztáhněte na téměř průhledný plát.
Jeho povrch pak namažte rozpuštěným máslem a posypejte fenyklovými semínky.
Stejným způsobem vypracujte i z ostatních těstových koulí tenké pláty, které navrstvěte na sebe. Když je stoh těsta hotový, srolujte jej do dlouhého válečku.
Ten rozkrájejte na 20 až 22 kousků. Každý z nich rukama vytvarujte do tvaru misky, kterou naplňte jednou lžící kořeněné náplně.
Zamačkejte otvor tak, aby se balíček nerozbaloval.
Rukou ho pak stlačte na placku a přeneste ji na plech s pečicím papírem.
Stejně pak zpracujte i ostatní kousky těsta.
Houstičky na plechu nechte 15 minut odpočívat a před pečením je pomažte rozšlehaným vejce se lžičkou mléka a zasypejte mákem.
Pečte na 180 °C asi 30 minut dozlatova.
Dopečenou dobrotu nechte zchladnout a s chutí podávejte.