Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Kynuté sezamové bulky plněné sýrem a bylinkovým tvarohem

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 90 minut
čas vaření Vaření: 25 minut

Kynuté sezamové bulky plněné sýrem a bylinkovým tvarohem - postup přípravy

Nejspíš se všichni shodneme na tom, že domácí pečivo je vždycky nejlepší. Ať už po stránce kontroly jeho složení, tak po stránce chuti a v neposlední řadě také díky radosti z dobře vykonané vlastnoruční práce. Dnes vám představíme recept na domácí sezamové bulky, které jsou plněné buďto sýrem, anebo ochuceným tvarohem s petrželkou.

Ingredience pro:
10 porcí

Těsto

Náplň

Tvarohová náplň

Na dokončení

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Ohřejte vodu a mléko, aby byly teplé, nikoliv však horké. Vlijte obojí do misky, přidejte sůl a sušené droždí a metličkou prošlehejte, aby se vše rozpustilo. Přidejte 200 gramů bílého jogurtu a znovu promíchejte, abyste získali jednolitou směs. Nakonec do mísy vsypte hladkou mouku a nejlépe ručně začněte míchat a hníst, dokud nevytvoříte pevné, pružné, soudržné a nelepivé těsto. To zakryté utěrkou v míse nechte kynout na teplém místě 40 minut, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2. KROK

Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a jemně ho rukama prohněťte. Zformujte z něho kouli a tu rozdělte na dvě části. Každou z nich zpracujte na váleček a ten rozdělte na dalších 5 kousků. Každý kousek těsta vytvarujte do kuličky, z ní vyválejte kulatou placku a potřete její povrch máslem. Přidejte obdélníček sýra a zabalte ho do uzlíčku (přehněte proti sobě směrem ke středu protilehlé boční strany a zbytek zatočte do roličky). Stejným způsobem zpracujte i zbytek těsta.

3. KROK

Pokud chcete použít tvarohovou náplň, vložte do hluboké mísy tvaroh, přidejte k němu jeden žloutek a nahrubo nasekané petrželové listy (tvrdé stonky odstraňte a raději si je schovejte na vývar). Tvarohovou náplň zabalte do bulek stejným způsobem jako kousek sýra.

4. KROK

V misce smíchejte med s vodou a do druhé vsypte sezamová semínka. Každou připravenou bulku namočte do roztoku medu, obalte v sezamu a položte na plech vystlaný pečicím papírem. Hotové bulky nožem na povrchu šikmo nařízněte dvěma až třemi řezy a vložte do trouby vyhřáté na 180 °C péct 25 minut. 

5. KROK

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů