Slané koláče plněné bramborami a strouhaným sýrem - postup přípravy
Jestliže nevíte, jakou dobrotu připravit pro své blízké k rychlé večeři, vsaďte třeba na slané koláče plněné bramborami a strouhaným sýrem. Zamilují si je už po prvním soustu skutečně všichni strávníci.
Těsto
Náplň
Doplňky
Začněte tím, že si do mísy vlijete 400 ml teplého mléka a v něm metličkou rozmícháte sušené droždí spolu s krupicovým cukrem. Poté přidejte i sůl, prosátou hladkou mouku, slunečnicový olej a vypracujte hladké a vláčné těsto.
To v míse přikryjte utěrkou a nechte asi hodinu kynout na teplém místě. Mezitím si připravte suroviny na náplň.
Příprava náplně a kompletace slaných koláčů
Dále si oloupejte brambory, omyjte je a nakrájejte na menší kousky. Poté je dejte vařit v mírně osolené vodě do měkka. Nakonec je sceďte a rozšťouchejte na kaši společně s mlékem. Také do směsi přidejte nahrubo strouhaný čedar a důkladně promíchejte.
Nezapomeňte náplň dosolit dle chuti. Nyní se pusťte do kompletace koláčů. Z mísy si na vál vyjměte vykynuté těsto, a to rozdělte na tři stejně velké části. Z nich vytvořte válečkem kulaté placky. Na ně navrstvěte jakýsi bochník bramborové náplně a pečlivě zabalte. Následně koláč rukama zploštěte a položte na plech s pečícím papírem. Zde budu pečivo ještě několik minut kynout.
Před umístěním do trouby koláče pomažte rozšlehaným žloutkem smíchaným s olejem, posypte povrch dle libosti sezamem a černuchou, propíchněte prsty po celé ploše a pečte asi 20 minut při teplotě 180 °C.
Servírování slaných koláčů s bramborami a sýrem
Upečené slané koláče nechte mírně zchladnout a poté podávejte třeba s šálkem kefíru. Hodit se bude k porci třeba i dip ze zakysané smetany a česneku. Přejeme vám dobrou chuť.