Slaný cuketový koláč se smetanou, sýrem a uzeninou - postup přípravy
Tento pokrm se pohybuje na pomezí gratinované cukety a zeleninové pizzy. Ať už se jej rozhodneme zařadit do kterékoliv kategorie, faktem zůstává, že je to neskutečná dobrota.
Ingredience
Cuketu nastrouhejte nahrubo, posypejte lžičkou soli a promíchejte. Nechte zeleninu stát 10 až 15 minut, aby pustila šťávu. Vypocenou cuketu následně rukama důkladně vyždímejte.
Mezitím nakrájejte klobásu na drobné kostičky, rajče omyjte, osušte a rovněž nakrájejte na kostičky. Kopr a petrželku omyjte pod proudem vody, důkladně je osušte a nakrájejte najemno.
Do hluboké misky nalijte zakysanou smetanu, přidejte dvě vejce, lžičku jedlé sody a trochu čerstvě mletého černého pepře. Vše metličkou dobře prošlehejte a do směsi prosejte hladkou mouku. Měli byste získat polotekuté těsto.
Do těsta přidejte vyždímanou cuketu, kostičky rajčat, klobásy a jemně nasekané bylinky a nakonec nahrubo nastrouhaný sýr. Všechny ingredience důkladně promíchejte.
Vyklopte směs do zapékací misky, kterou jste předtím vymazali trochou rostlinného oleje. Směs urovnejte do rovnoměrné vrstvy a vložte do trouby rozehřáté na teplotu 180 °C péct asi 40 minut dozlatova. Hotový cuketový koláč nakrájejte na porce a podávejte.