Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slaný závin z listového těsta se šunkou a salámem

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 60 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Slaný závin z listového těsta se šunkou a salámem - postup přípravy

Chystáte se na společenské posezení s rodinou anebo s přáteli a chtěli byste přinést nějaké to občerstvení? Pak se můžete inspirovat například slaným závinem z listového těsta, který je plněný rajčatovou omáčkou, sýrem, oreganem a salámy. Tato dobrota se na talíři dlouho „neohřeje“.

Ingredience pro:
8 porcí

Začněte tím, že si z lednice vyndáte včas již rozválený plát listového těsta, aby dobře povolil. Pak jej rozprostřete a naneste na něj rovnoměrně po celé ploše rajčatovou omáčku.




Také posypte sušeným oreganem, nahrubo strouhaným tvrdým sýrem a poklaďte plátky jednotlivých druhů salámů. Nakonec těsto důkladně zarolujte do závinu, utěsněte okraje a položte na plech s pečícím papírem.

Povrch závinu potřete zbývající rajčatovou omáčkou, posypte oreganem, parmezánem a pečte v troubě asi půl hodiny při teplotě 180 °C.


Servírování slaného závinu se sýrem a salámy

Upečený slaný závin vyjměte z trouby, nechte mírně zchladnout a poté podávejte pokrájený na stejně široké kousky. Hodit se k této lahůdce bude zcela určitě pivo anebo suché bílé víno. Dobrou chuť.

Různé variace slaných závinů

Pokud vás nezaujala výše uvedená kombinace surovin, nemusíte si zoufat. Prostě použijte ty, které máte v oblibě. Chutný bude slaný závin z listového těsta například i plněný mletým hovězím masem s cibulí, sladkými paprikami anebo rajčaty, černými vypeckovanými olivami a sterilovanou kukuřicí.

Video postup krok za krokem

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů