Šlehačkovo-máslové koláče - postup přípravy
Vynikající kynuté koláče můžete snadno připravit z jemného těsta zadělávaného se smetanou ke šlehání a máslem. Svůj oblíbený recept na ně nám poskytla paní Romana Staňová, která jej zdědila po babičce.
Ingredience
Ve vlažném mléce rozmíchejte cukr a rozdrobte droždí. Když začne kvásek pracovat, přidejte žloutky, změklé máslo, smetanu ke šlehání o pokojové teplotě, rum a přisypejte prosátou mouku se špetkou soli. Mouky dejte tolik, aby těsto bylo správně hutné a neteklo. Vypracujte hladké nelepivé těsto, přikryjte ho a nechte hodinu kynout na teplejším místě.
Z těsta berte menší kousky, podle toho, jak chcete mít koláče veliké, a udělejte z nich placičky s důlkem uprostřed. Dejte na ně tvarohovou náplň a ovoce, jako jsou maliny nebo borůvky, můžete je posypat i trochou drobenky. Pokud vám tvaroh nevyhovuje, můžete náplň zvolit samozřejmě jinou. Koláčky budou výborné i s mákem, povidly, ořechy či jinými náplněmi.
Dejte koláče na plech vyložený pečcím papírem a nechte asi ještě 15 minut kynout. Vložte plech do předem rozehřáté trouby na 180 °C a pečte, dokud nebudou okraje krásně zlatavé. Po upečení nechte vychladnout.