Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Slepičí polévka s domácími nudlemi

4,3
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 720 minut

Slepičí polévka s domácími nudlemi - postup přípravy

Jak se říká, pořádná slepičí polévka postaví na nohy i mrtvého. Pokud se cítíte pod psa, něco na vás leze a slunce už nezáří tak, jako dřív, uvařte si tuto polévku podle receptu od paní Ladislavy Šatavové. Děkovné dopisy jí předáme.

Ingredience pro:
1 porce

Na polévku

Na domácí nudle

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

Slepičí polévka

Slepici dobře očistěte a celou ji vložte do velkého hrnce. Přidejte bobkový list, nové koření, celý černý pepř, jednu celou cibuli i v hnědé slupce, očištěné stroužky česneku a kořenovou zeleninu. Vše zalijte studenou vodou a na sporáku přiveďte k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhněte žár na střední teplotu. Půl hodiny vše společně vařte. Poté vyjměte zeleninu a uschovejte ji v lednici. Stáhněte žár na minimum a nechte slepici probublávat 12 hodin. Pokud se obáváte nechat stát polévku na sporáku, vložte ji do trouby nastavené na 80 °C.

Po dvanácti hodinách vývar slijte přes sítko. Maso pokrájejte na malé kousky a vraťte je do vývaru. Odloženou zeleninu nakrájejte na malé kostky a rovněž vložte do polévky. Očistěte jeden stonek řapíkatého celeru, nakrájejte ho najemno a přidejte do polévky. Totéž udělejte s natí z libečku a celeru a nechte vše společně provařit, dokud zelenina úplně nezměkne. Přidejte propláchnuté domácí nudle, ještě chvilku provařte a podávejte.

2. KROK

Domácí nudle

Na pracovní plochu nasypejte kopeček polohrubé mouky. Doprostřed udělejte důlek, vyklepněte do něj jedno vajíčko a přidejte ještě jeden žloutek navíc. Přidejte 2 polévkové lžíce vody a zpracujte nelepivé a tvárné těsto. Během hnětení přisypávejte dle potřeby průběžně další mouku, dokud nedocílíte požadované konzistence.

Těsto vyválejte na velké a tenké placky, položte je na utěrku či na kusy pečicího papíru a nechte ve vzdušném prostoru usušit. Se sušením to ale nepřežeňte, aby se těsto nezačalo lámat!

Usušené placky nakrájejte na tenké proužky a ty rozkrájejte na nudličky, které dejte znovu na kusu papíru či utěrky sušit. Suché a tuhé nudle uskladněte ve vzduchotěsné nádobě a používejte podle potřeby jako běžné nudle do polévky.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů