Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Med z banánových slupek

3,8
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 10 minut
čas vaření Vaření: 30 minut

Med z banánových slupek - postup přípravy

Vyhazovat banánové slupky do koše je velké plýtvání, jsou totiž jedlé a lze je velmi dobře využít. Vyzkoušejte tento unikátní recept na banánový sirup, jehož vedlejším produktem je také pyré ze slupek a ochucená banánová voda do nápojů a smoothies.

Ingredience pro:
1 dávka
+ -

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Jitka Hemelíková
1. KROK

K přípravě medu použijte výhradně slupky z banánů v bio kvalitě, neboť právě ve slupkách se během pěstování usazují veškeré použité pesticidy a chemická hnojiva. A to nejsou látky, které byste dobrovolně chtěli do svého těla vpravovat. Proto, prosím, toto upozornění nepodceňujte.

2. KROK

Banánové slupky vložte do misky, zasypejte je jedlou sodou, přelijte je vodou a nechte je 5 minut máčet. Poté je důkladně omyjte, propláchněte proudem čisté vody a vložte je do hrnce. Zalijte je 1 litrem čisté vody a na sporáku ji přiveďte k varu. V tu chvíli je odstavte ze sporáku, hrnec přiklopte poklicí a nechte slupky macerovat nejméně přes noc, lépe ale celých 24 hodin.

3. KROK

Po odležení banánový macerát slijte přes sítko. Polovinu tekutiny nalijte do formičky na led, nechte ji zmrazit a použijte ji do koktejlů nebo smoothie namísto celých banánů. Ušetříte tím tak značné množství kalorií.

Uvařené banánové slupky po scezení také ještě nevyhazujte. Pokrájejte je na kousky, v elektrickém sekáčku je pomelte na pyré a použijte ho k doplnění kaší, jogurtů, müsli, nebo třeba zmrzlin.

4. KROK

Druhou polovinu banánového nálevu zvažte a nalijte ji do kastrůlku. Odvažte stejné množství cukru (nejlépe kokosový nebo nerafinovaný třtinový či řepný), smíchejte ho s nálevem a na sporáku směs vařte, dokud nezhoustne do konzistence medu. Ten poté slijte do skleniček, nechte jej vychladnout a používejte jako alternativní sladidlo do nápojů, dezertů apod.

5. KROK

Z banánové slupky můžete připravit také nevařený sirup, a to tak, že jednoduše pokrájíte slupku na kousky, zasypete ji cukrem a necháte na teplém a slunném místě stát, dokud slupky nepustí šťávu a cukr se zcela nerozpustí. Poté směs přefiltrujte přes sítko či přes plátno a s výsledným sirupem naložte stejným způsobem, jako s tím vyrobeným zatepla. Ve srovnání s ním si však tato druhá varianta udrží větší množství vitaminů a důležitých výživových látek.

6. KROK

Pokud rádi pečete, přidejte se do naší FB skupiny Dezerty, moučníky, sladké pečení: TOP recepty.

7. KROK

Videopostup krok za krokem

8. KROK

Zdroj receptu: Jeden den recept

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů