Smažená rýže s restovanou zeleninou a vajíčkem - postup přípravy
Když se vrátíte domů pozdě večer, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlou, snadnou a chutnou večeři. Přesně takový je ten na smaženou rýži s hráškem, mrkví a vajíčkem. Je ochucená typickými asijskými ingrediencemi, jako je zázvor a sójová či ústřicová omáčka a působí velmi luxusně, a přitom je recept zcela jednoduchý. Jakmile ho jednou vyzkoušíte, nenávratně se do něho zamilujete.
Ingredience
Oloupejte cibuli, půlku si schovejte na příště a druhou rozkrájejte na jemné kostičky. Očistěte dvě mrkve a nakrájejte je na drobné kostičky. Jarní cibulku zbavte kořínků a nakrájejte ji na kolečka. Očistěte stroužky česneku a nasekejte je najemno.
Vyklepněte do misky šest vajíček, přidejte k nim sůl a pepř. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla, vlijte na ni vajíčka a stěrkou je dobře promíchejte. Za stálého míchání je opékejte, dokud neztuhnou, odstavte je z kamen a přesypte je do misky.
Pánev vraťte na kamna, rozpusťte na ni druhou lžíci másla a orestujte na ní nejprve česnek a poté i cibuli. Když cibulka zesklovatí, přidejte mrkev a hrášek, posolte a opepřete a dobře promíchejte. Takto nechte opékat na středním ohni asi 5 minut a občas promíchejte. Přemístěte obsah pánve jen na jednu její polovinu tak, aby druhá půlka zůstala prázdná.
Na volné polovině pánve rozpusťte třetí kousek másla a vložte do pánve uvařenou rýži. Posypejte ji jarní cibulkou a přilijte sójovou omáčku, popřípadě ústřicovou omáčku a sezamový olej. Všechnu zeleninu pak s rýží velmi dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nepropojí. Takto nechte rýži smažit další 3 minuty Poté přidejte vajíčka a promíchejte. Hotový pokrm servírujte na talíř, posypejte nasekanou natí z jarní cibulky a podávejte.