Smažené bramborové placičky s mletým krůtím masem, smetanou a koprem - postup přípravy
Bramboráky a obecně placky z bramborového těsta mají celou řadu podob a příchutí. V českých luzích a hájích máme zažité připravovat je neustále stejně – s česnekem a majoránkou, případně s kostičkami šunky nebo uzeného masa. Uznáváme, že takto chutnají skvěle. Není to ale jediný způsob, jak připravit bramboráky. Přinášíme vám zajímavou variaci na placky z brambor, které jsou doplněné o drůbeží maso, které je přimíchané přímo do těsta. Nemusíte se proto zdržovat se žádnou dodatečnou přípravou masové náplně. Uvidíte, že vám zachutnají – a přitom jsou velice jednoduché na přípravu.
Ingredience
Brambory oloupejte a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Šalotky oloupejte, rozkrojte na poloviny a rovněž nastrouhejte nahrubo.
Brambory se šalotkou vložte do velkého síta, posypejte solí a dobře promíchejte. Nechte směs pár minut stát, aby pustila šťávu, kterou vymačkejte s pomocí vařečky přes síto do misky.
Vymačkané brambory vložte do hluboké mísy, vyklepněte k nim vajíčko a přidejte mleté drůbeží maso. Přidejte sůl a mletý černý pepř a vařečkou vše důkladně promíchejte do jednolité směsi.
Přidejte jednu lžíci hladké mouky a znovu promíchejte.
Na kamnech zahřejte velkou pánev a rozpusťte na ní trochu másla. Lžící odebírejte kousky bramborové směsi a tvořte z nich na pánvi malé placky. Smažte je po obou stranách 3 až 4 minuty dozlatova a sejměte z pánve.
Stejným způsobem zpracujte i zbylé množství bramborového těsta.
Hotové bramborové placky vyskládejte na sebe na talíř, povrch ozdobte kopečkem zakysané smetany a posypejte čerstvě nasekaným zeleným koprem.
Dobrou chuť.