Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Smažené sýrové koule

4,2
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 15 minut
čas vaření Vaření: 5 minut

Smažené sýrové koule - postup přípravy

Sýr je skvělý! A když se osmaží, je ještě mnohem lepší. Chutné smažené sýrové koule, které se vám dnes chystáme představit, připravíte za minimální dobu z těch nejzákladnějších surovin a bez nejmenšího úsilí. Tento recept je tak prostý a zároveň voňavý a chutný, že vám vřele doporučujeme rovnou vyrobit dvojitou dávku. Vaše rodina bude sýrové kuličky zaručeně zbožňovat.

Ingredience pro:
1 porce

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková

Z vajíček si oddělte bílky, žloutky odložte na jindy a bílky v misce vyšlehejte do pevné pěny.




Přes sítko prosejte do bílkového sněhu hladkou mouku a také prášek do pečiva a vařečkou velmi jemně směs promíchejte.

Na jemném struhadle nastrouhejte sýr. Měl by být kvalitní a polotvrdý, nejlépe vysokoprocentní eidam nebo nějaký podobný. Záleží čistě na vašich chutích a preferencích.

Strouhaný sýr pak přidejte ke směsi vyšlehaného bílkového sněhu a prosáté mouce a opět důkladně, avšak jemně promíchejte. Získáte tak lepkavou sýrovou hmotu.

Do talíře vysypejte strouhanku a lehce si navlhčete ruce. Oddělujte ze sýrové hmoty menší kousky, které vlhkýma rukama vyválejte do tvaru kuliček a ty pak ze všech stran obalte v připravené strouhance. Díky vodě na rukou se vám hmota nebude tolik lepit na prsty, proto si raději připravte misku s vodou, do které si budete v průběhu práce ruce namáčet.

Když jste zpracovali veškerou sýrovou hmotu na kuličky (mělo by jich být zhruba 24 kousků), rozpalte na kamnech hlubokou pánev nebo kastrůlek s vysokou vrstvou oleje, případně můžete použít i fritézu. Všechny sýrové kuličky pak vhoďte do horkého oleje a smažte je po dobu kolem 30 až 40 sekund, dokud jejich povrch nezezlátne.

Po dosmažení vyložte hotové kuličky na tác vyložený papírovými utěrkami, abyste odsáli přebytečný olej po smažení, a ihned čerstvé podávejte, dokud je kůrka křupavá a sýr se pěkně táhne.

Dobrou chuť.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů