Smažený květák v kořeněné krustě - postup přípravy
Jistě znáte z dětských let květák obalovaný v trojobalu. Pokud jste ho měli v oblibě, můžete si nyní připravit obdobnou variaci. Kořeněná strouhanka dodá pokrmu velmi specifickou, avšak lahodnou chuť. Vyzkoušejte něco nového!
Ingredience
Začněte tím, že si očistíte květák a nakrájíte ho na silnější pláty. Ty pak vyskládejte postupně do hlubší pánve, podlijte vodou a spařte asi sedm až osm minut pod poklicí. Následně zeleninu vyjměte, nechte zchladnout a připravte si mezitím suroviny k obalování.
Obalování květáku a jeho pečení
Nyní si na mělký velký talíř nasypte hladkou mouku a také ji okořeňte solí, pepřem, kurkumou, tymiánem, chilli kořením a mletou paprikou. Dále si na jiném talíři vyšlehejte vejce s trochou soli a mlékem.
Potom se pusťte do obalování. Květák nejprve obalte v kořeněné mouce, pak ve vejcích a nakonec opět v mouce. Takto jednotlivé kousky smažte na rozpáleném slunečnicovém oleji dozlatova z obou stran.
Servírování smaženého květáku v kořeněné krustě
Usmažený květák vyjměte z pánve, nechte okapat přebytečný tuk na papírových utěrkách a podávejte například s vařenými bramborami omaštěnými máslem. Hodit se však bude i bramborová kaše.
Porci je možné doplnit i o tatarskou omáčku, kečup anebo třeba o zeleninu nakládanou ve sladkokyselém nálevu (červená řepa, čalamáda, cibulky, okurky, papriky a podobně). Je jen na vás, jak si pokrm dopřejete. Přejeme vám dobrou chuť.