Oblíbené recepty

Nemáte žádné oblíbené recepty

Užitečné odkazy

Vegetariánské žampiónové špízy

3,6
Komentáře Komentáře
čas přípravy Příprava: 40 minut
čas vaření Vaření: 15 minut

Vegetariánské žampiónové špízy - postup přípravy

Houby jsou v České republice populární ingrediencí. Špízy z nich však patří mezi méně známá, až netradiční jídla. Přitom svou chutí zastíní i populární smaženici. Stačí pár ingrediencí a už si můžete pochutnávat.

Ingredience pro:
8 porcí

Ingredience

Kuchařka
Kuchařka: Vlastimila Kovaříková
1. KROK

Žampiony si nejprve připravte. Mnoho lidí je loupe, ale to není nezbytné. Plně stačí, když je důkladně omyjete v čisté vodě. Potom je přendejte na utěrku a co nejdůkladněji osušte. Vložte je do mikrotenového sáčku a přidejte všechny ingredience. Sáček důkladně uzavřete a třeste s ním. Dojde k potřebnému propojení ingrediencí. Sáček potom vložte do lednice na 30 minut, aby žampiony potřebné chutě lépe natáhly.

2. KROK

Žampiony vyndejte z lednice a vezměte si špejle. Ty nejprve na pár minut namočte do čisté vody. Jeden žampion vedle druhého začněte na špejle napichovat. Ideální je, aby mezi každým byla několik milimetrů mezera. V případě zájmu lze žampiony prokládat i jinou zeleninou, ale v našem základním receptu s tím nepočítáme.

3. KROK

Připravené žampionové špízy vložte na plech, vyložený pečicím papírem. Ten můžete lehce potřít trochou oleje, ale není to nezbytné. Takto připravený pokrm vložte do trouby předehřáté na teplotu 200 stupňů Celsia. Při této teplotě bude žampionům stačit pečení po dobu zhruba 15 minut.

4. KROK

Po upečení žampionové špízy vyjměte z trouby a můžete je začít servírovat. Buď jenom tak, nebo je posypejte nahrubo nasekanou petrželkou, nebo jiným koření a bylinkami. Ideální přílohou mohou být třeba brambory, ve formě kaše nebo pyré. Pečené žampiony na špízu však lze konzumovat i jenom tak, třeba s dipem ze zakysané smetany. Tato varianta však bude vhodná výhradně pro vegetariány, nikoliv už pro vegany. Ti musí použít alternativu případného dipu.

Jiřina Burdová šéfredaktorka receptů