Smažený vajíčkový toust se sýrem a jahodovým džemem - postup přípravy
Už jste někdy smažili vajíčka a tousty? Pokud ano, znáte moc dobře tu zvláštní situaci. Jestliže pečete jako první toust, než doděláte vajíčka, je studený. Pokud začnete vajíčky, než upečete chleba, jsou studená vajíčka. Východiskem z této prekérní situace je smažit obojí zároveň na jedné pánvi. Nejenže bude obojí při podávání krásně teplé, ale navíc spojení obou částí dohromady vytvoří něco zcela nového a nečekaně chutného. Pokud toust navíc dozdobíte žlutým sýrem a jahodovým džemem, získáte neotřelou kombinaci chutí, která vás naprosto dostane.
Ingredience
Připravte si jeden plátek toustového chleba, který rozdělte na dvě poloviny. Vezměte si také plátek cheddaru nebo jiného aromatického sýra a rovněž ho rozpulte na dva díly. Do hluboké misky vyklepněte dvě vajíčka a rozšlehejte je do jemné a mírně pěnivé konzistence. Na kamnech rozehřejte pánev s trochou másla. Když je horké a začne pěnit, zmírněte oheň na střední teplotu a vlijte do pánvičky rozšlehané vajíčko a rozlijte ho po celé ploše.
Rozpůlený plátek chleba vložte do vajíčka v pánvi a hned ho otočte. Tak se chléb obalí vajíčkem. Pak vedle tohoto krajíčku položte i druhou polovinu chleba a obalte ho ve vajíčku stejně jako ten první. Než tuto fázi dokončíte, vajíčková placka by měla být zespodu už docela tuhá. Dost na to, aby bylo možné ji otočit na druhou stranu. Proto ji opatrně podeberte vařečkou a přehoďte ji chlebem dolů.
Části vajíčkové placky, které přečnívají chléb, zahněte v úrovni hrany obou krajíců směrem nahoru a vařečkou je přitiskněte, aby se nerozbalovaly. Je to stejné, jako když skládáte origami. V tu chvíli namažte jednu polovinu toustu jahodovým džemem a na protilehlou část položte přes sebe obě poloviny plátku cheddaru. Poté toust přehněte tak, aby oba plátky chleba ležely na sobě.
Do pánvičky přidejte ještě kousek másla a hotový toust z obou stran osmažte dozlatova, aby se toust prohřál a sýr uvnitř se roztavil. V tu chvíli můžete opatrně sejmout toust z pánve (dejte pozor, bude velmi měkký a mohl by se vám v ruce rozpadnout) a ihned podávejte.