Smetanová houbová omáčka - postup přípravy
Byli jste úspěšní při houbaření a teď se vám doma skví plný košík hub a vy přemýšlíte, co s ním? Pak vám poradíme skvělý recept na lahodnou smetanovou omáčku s houbami, která je velmi jednoduchá na přípravu, ale zato je moc chutná a hodí se prakticky ke všem myslitelným přílohám. Napadlo vás někdy zkusit k houbové omáčce třeba klasické italské gnocchi? Nechte se inspirovat a rozšiřte svůj sortiment houbových jídel o tuhle báječnou dobrotu.
Ingredience
Čerstvé houby po přinesení domů z lesa nejprve důkladně očistěte od jehličí a zbytků hlíny, případně odkrojte zbytky podhoubí a nakrájejte je na menší kostky nebo lépe na plátky, aby v omáčce krásně vynikly tvary hříbků. Ty jsou na tom přece nejkrásnější!
Vezměte jednu větší cibuli (případně dvě malé nebo jednu a půl středních), oloupejte slupku, překrojte ji na poloviny a každou z nich pak nasekejte na jemné kostičky.
Na kamna si položte větší hrnec a rozpusťte v něm dvě nebo tři lžíce másla, které případně můžete doplnit trochou rostlinného oleje. Když je tuk horký, nasypejte na něj nasekanou cibulku a nechte ji zesklovatět.
Očištěné a naplátkované houby přidejte k cibulce a zprudka je ze všech stran orestujte. Promíchejte je s cibulkou, přidejte poměrně velké množství soli a přidejte asi půl lžičky drceného kmínu. Opékejte celkem asi 10 minut a pak přilijte smetanu na vaření. Oheň ztlumte na mírnou úroveň, aby se vám smetana nepřipalovala, a přiveďte smetanu k varu. Pokud chcete omáčku hustší, připravte si vedle v pánvi jíšku z trochy másla a hladké mouky a nechte ji opéct na středně tmavou barvu.
Nakonec omáčku ochutnejte a případně dochuťte mletým černým pepřem (ve smetanové omáčce chutná fantasticky!), popřípadě ještě dosolte, pokud je to nutné. Odstavte z kamen a podávejte s houskovým knedlíkem nebo jinou oblíbenou přílohou.