Smažené zelné placky s mrkví a česnekem - postup přípravy
Připravte si originální přílohu k masu nebo zdravou svačinku v podobě smažených zelných placek. Jsou šťavnaté, křehké a ocení je nejen milovníci vegetariánských jídel.
Základ
Na smažení
Hlávkové zelí nakrouhejte a zalijte vroucí vodou, ve které ho nechte 30 minut namáčet. Mezitím na pánvi s rozpuštěným máslem v oleji smažte nadrobno nakrájenou cibuli s prolisovaným česnekem.
Po 2–3 minutách k cibuli přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a pokračujte ve smažení další 1–2 minuty. Jakmile zelenina změkne, směs odstavte z tepla.
Poznámka: Mrkev před strouháním oloupejte.
Bílé zelí slijte, vymačkejte z něj maximum šťávy a smíchejte ho se zeleninovou směsí. Do té přidejte mouku se solí, pepřem, provensálskými bylinkami a mletou sladkou paprikou.
Po promíchání surovin do nich vmíchejte rozšlehaná vejce a začněte se smažením placek. Ze směsi odebírejte množství jedné větší lžíce, které vkládejte do pánve s rozpáleným olejem.
Směs na pánvi mírně zploštěte jemným přitlačením a placky smažte 2–3 minuty z každé strany, dozlatova.
Tip: Smažené zelné placky odkládejte na bílý ubrousek, který z nich vysaje přebytečný tuk.
Pochoutku můžete podávat samostatně nebo jako přílohu k masu.
Tip: K plackám se skvěle hodí omáčka s koprem, jejíž přípravu si můžete prohlédnout níže ve videu.
Pokud máte svůj oblíbený recept nebo tip, co vařit k obědu, podělte se s námi o něj v naší FB skupině Hlavní jídla aneb Co vařit k obědu.
Videopostup krok za krokem
Zdroj receptu: Przepisy od Katarzyny